Glorii arădene

Familia UTA-ei îl comemorează pe marele Iosif Petschovsky





Cu noua „achiziție” Dumitru Chivu alături, familia utistă s-a reunit la început de decembrie să anunțe o nouă reuniune fotbalistică dedicată marelui Iosif Petschovsky.

Vineri, 4 decembrie, la ora 15,00, roș-albii îi așteaptă pe arădeni la Sala Sporturilor „Victoria”, pentru un meci de gală între generațiile de altădată și fotbaliștii de la Elöre Bekescsaba, trupa care juca în Cupa UEFA în 1985.

„Ne pregătim să încheiem un an deosebit, UTA a avut o aniversare frumoasă de 70 de ani la Palatul Cultural, am avut întâlnirea cu Honved, am participat la turneul din Austria, am continuat cu Memorialul Legendelor am fost și prin județ și vom merge în continuare. Acum avem Memorialul Petschovsky. Sunt invitați toți suporterii și iubitorii fotbalului arădean și nu numai”, a prefațat Gyuri Vaczi întâlnirea de vineri.

Președintele Old Boys UTA a anunțat că printre invitații speciali se numără Ioan Igna, Emeric Jenei, Nicolae Secoșan sau Emerich Dembrovschi.

„E o mare bucurie să ne întâlnim cu colegii și prietenii, în memoria unui jucător emblematic al României și Europei, pe care-l apreciem cât trăim!”, a completat Gabor Biro, apărătorul anilor 60-70.

Amintiri cu „Csala”

Radin Dușan jr, fiul marelui campion din echipa care cucerea titlul în 1954, a venit cu câteva amintiri superbe. Familia Dușan a avut locuința lipită de cea a familiei Petschovsky, pe strada 9 Mai, lângă malul Mureșului. Iar la câțiva metri locuia familia unui alt simbol al UTA-ei, Andrei Mercea.

„Iosif Petschovsky a fost un om extraordinar nu doar ca și fotbalist. Avea un talent ieșit din comun la orice, era un bun jucător de tenis de câmp și de tenis de masă. Puțină lume știe că în subsolul casei avea un atelier cu un strung. N-o să uit niciodată cum mergeam la pescuit cu mașina lui sau cum într-o zi a ieșit din casă și mușca dintr-o tablă de ciocolată, tot atunci am ieșit și eu și mi-a oferit jumătate. Pe malul Mureșului organiza miuțe: Petschovsky, Rușan și Mercea cu băieții lor. Lumea care se plimba pe mal se uita cum jucam. De fapt, la cum jucau părinții noștri, monștri sacri ai fotbalului”, a povestit Dușan jr.

„Mi-a fost antrenor, am jucat cu fiul său cel mic, Laci. M-a luat de la AMEFA la UTA. După ce am schimbat câteva pase, mi-a spus: du-te că nu am ce să te învăț! Deși mie îmi tremurau picioarele. Tot ce era rotund – minge de tenis, fotbal, bilă de biliard – era artă pentru el. Dumnezeu să-l odihnească”, a spus și Dumitru Chivu, care s-a bucurat și de revederea cu vechii colegi Christos Metskas și Mircea Axente.

„Îmi amintesc cum prin anii 58-60, în fabrică, jucătorii primei echipe veneau de marți până vineri să lucreze câte 4 ore în fabrică. Ne strângeam cu toții la geam să-i admirăm când intrau în frunte cu Petschovsky”, a rememorat Teodor Gherle, cel care și-a dedicat decenii bune clubului arădean.

Legătura cu prezentul a făcut-o Claudiu Drăgan, directorul de competiții al UTA-ei de astăzi: „E important, ca și club, să ne cunoaștem și să ne respectăm istoria. Suntem onorați să luăm parte la o asemenea întâlnire!”

uta-arad.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button