Euro 2016

Cocoș de Paye(t): Franța – România 2-1, în deschiderea Euro 2016





România a pierdut primul meci de la EURO 2016, 1-2 cu Franţa, după o evoluţie pe alocuri entuziasmantă şi un eurogol al lui Payet, venit în minutul 89.

E meciul despre care s-a vorbit în ultimele luni. E marea scenă, Stade de France, se dă startul EURO 2016, competiţia pentru care planeta Pâmânt va vibra timp de 30 de zile. Intrăm pe teren, mai întâi pentru selfie-uri şi poze cu prietenii, apoi pentru a da piept cu Pogba, Griezmann, Giroud şi Payet.

20.000 de români în tribune şi 11 eroi pe teren reprezintă România. Şi nu începem rău, ba chiar avem prima mare ocazie a turneului final: centrare Stanciu, deviere Andone şi Lloris reuşeşte, cumva, să blocheze execuţia din trei metri a lui Bogdan Stancu. Franţa porneşte greu, dar când o face e dificil de stopat. Raţ se pierde în minutul 15, Sagna centrează, Chiricheş se bâlbâie şi Griezmann loveşte bara. „Am scăpat”, îşi spune Tătăruşanu, aşteptând, parcă, următoarea şarjă. Care nu vine!

Meciul lui Payet. Şi al lui Pintilii

Se dau lupte grele în centrul terenului. Hoban şi Pintilii trec la fapte, Kante şi Matuidi trec pe planul secund. Pogba e inexistent, prins întotdeauna între închizătorul de fier al Stelei şi camppionul din Israel. Dar mai e şi Payet, care-şi asumă rolul de playmaker. Punem presiune, stăm sus, Pintilii conduce oaştea şi începem repriza a doua la fel ca pe prima. Sclipeşte Stanciu, cu o pasă de geniu peste toată apărarea, dar foarfeca „Motanului” îl iartă pe Lloris.

Şansa lui Stancu e ultimul moment în care avem cheile jocului. Payet se pune pe driblat. Şi ştie să o facă. Dă o pasă bună pentru Girdou, dar Tătăruşanu e acolo (minutul 52). Trec şase minute şi retrăim momentul Suedia 1994. Nu iese Prunea din poartă, dar o face Tătăruşanu. La fel de ilogic. Şi are în faţă un adversar la fel de înalt precum Keneth Andersson. Giroud sare mult, îl loveşte pe „Tătă”, dar Kassai nu vede: 1-0 şi suntem jos.

Dar jucăm fotbal şi Kassai e obligat să acorde penalty după un fault al lui Evra la Stanciu. Stancu simte că are o revanşă de luat, trage în stânga lui Lloris şi începe bucuria: tocmai am marcat la EURO şi nu am avut nevoie decât de 65 de minute. Dar visul e spulberat. Mijlocul cedează, apărarea e expusă, încep şarjele lui Payet. În minutul 89 deja numărăm secundele, exclamăm la intervenţiile lui Torje şi Săpunaru, dar tot nu scăpăm. Mingea îi vine pe stângul, iar Payet nu ezită niciodată în astfel de momente. 25 de metri, şiret plin, balonul nu se învârte, Tătăruşanu priveşte fără speranţă. Vinclu a.k.a. 2-1 pentru Franţa. O execuţie de excepţie. Doar aşa puteam fi ucişi!

Urmează Elveţia, tot la Paris, pe 15 iunie, apoi Albania, meciuri în care, cel mai probabil, nu vom da de şuturi ca ale lui Payet.

Formații:

Franţa: Lloris – Sagna, Rami, Koscielny, Evra – Matuidi, Kante, Pogba (Martial 77) – Griezmann (Coman 66), Giroud, Payet (Sissoko 90+1).

România: Tătăruşanu – Săpunaru, Chiricheş, Grigore, Raţ – Pintilii, Hoban – Popa (Torje 82), N. Stanciu (Chipciu 72), B. Stancu – Fl. Andone (Alibec 61)

sursa: prosport.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button