Editoriale

Editorial: O vrea Aradul pe UTA?





Scene penibile, ieri, pe Arena Motorul, singurul spațiu, cât de cât, fotbalistic rămas în Arad! Jucătorii ambelor echipe, arbitrii (cu ecuson FIFA!!!) au pus mâna pe găleți și „sorbeau” din apă cu prosoapele! Imagini de tot râsul care, cu siguranță, se vor răspândi în toată lumea. Aradul nu mai are un stadion, super-market-urile înlocuindu-le în urma unei politici dezastruoase, criminale, a administrației Falcă. Viitorul stadion cu care se laudă primarul Falcă e asemenea unui făt care se naște cu forcepsul, dacă nu mai rău. La Craiova, unde lucrările au început după ale noastre, stadionul e în fază de finalizare, chestiune de luni. La noi, nu sunt suficienți trei-patru ani ca să putem zice bogdaproste. Dar ce contează?! Arădenii l-au reales, recunoscându-i „contribuția” la promovarea hyper-market-urilor și a mall-urilor, în detrimentul sportului, recte a fotbalului. Drept recunoștință, cu un nou mandat în buzunar, Gheorghe Falcă a luat calea străinătății, ca să petreacă, să se bucure de viață. Și de divorț? Tot ce e posibil – oricum s-a asigurat, mai înainte ( de fapt, a fost o înțelegere cu doamna Ela Falcă) de recuperarea unei bune părți din contribuția sa de primar la firma Pro Arhitectura. Adică, într-un fel, a oficializat participarea sa indubitabilă la succesul fulminant al firmei, adjudecându-și jumătate din acțiuni, dar mai ales din bunurile mobiliare și imobiliare.

Dar să-l lăsăm pe domnul Falcă să fie fericit. Întrebarea mea este una pe cât de simplă, pe atât de justificată. Chiar o vrea Aradul pe UTA? Și răspund: nu se vede că ar vrea-o! Nimeni nu se adună, dintre marii realizați ai acestor 26 de ani, dintre bogătașii Aradului, în jurul unui proiect de renaștere a fotbalului arădean. Toți au arici în buzunare. Or, să-i lași doar pe Gheorghe Cosma și pe Marius Țucudean să cheltuiască din banii lor, pentru a aduce satisfacție concetățenilor, mi se pare, iertată-mi fie constatarea, o nesimțire.

UTA a fost, după plecarea baronului Neuman, o stare de spirit entuziastă. Fabrica plătea salarii și prime, mai veneau bani și de la UGSR ( fiind considerat un club sindicalist). Dar nu era totul. Ioan Șerbănică, de la IFET, înlocuia gradenele din tribune și peluze. Traian Indrieș aducea de la Vagoane tablă, țevi, vopsea. Domnul Codreanu, de la Abator, aproviziona echipa cu carne, asigura mesele fotbaliștilor. Șefii de restaurante(TAPL) adunau bani pentru buna desfășurare a activității. Aș putea continua cu dovezi că Aradul trăia acea stare de spirit, că voia fotbal, că UTA era a noastră.

Nimic nu mai e din acea nobilă stare de spirit, semn că Aradul nu mai vrea fotbal, i se rupe de UTA – îmi cer și aici scuze că m-am exprimat așa, neortodox. Doar microbiștii mai cred în renașterea mitului UTA, findcă doar lor le pasă. Numai că pâine și cuțitul nu sunt în mâinile lor. Păcat, dar mai ales rușinos pentru acest oraș, indiferența pentru UTA, campioana, încă nedetronată, a provinciei.

Tristan Mihuța









11 comentarii

  1. Mai lasati-ma si cu Tucudean ca prea mult ii ridicati osanale. Inafara de niste maruntis, n-a dat nimic altceva.

    0
    0
  2. Constructiile care s-au facut dupa daramarea stadioanelor trebuie la randul lor daramate. Apoi sa se reconstruiasca stadioanele de catre cei ce au luat decizia sa fie daramate , bineinteles pe banii lor. Din cate stiu eu daca o baza sportiva este daramata administratia are obligatia sa construiasca imediat alta. Uitati-va ce au patit azi Sandu si Dragomir pentru abuz in serviciu. Sper ca DNA-ul sa se sesizeze si in cazul Aradului ,iar Falca si slugile lui sa fie condamnati atat la lipsirea de libertate cat si la plata daunelor.

    0
    0
  3. falca iar isi bate joc de UTA si de aradenii cum sa construiesti un stadion cu o firma care nu are mai mult de 30 de angajati nu vrea fotbal de liga 1 la centru de copii si juniori antrnori nu mai au vazut salarii cam de mult si vor sa emigreze cu tot cu echipe spre alte zari sau saturat sa astepte minciuni de la km 0 UTA actuala are multe datorii pe care nu are de unde le plati si sponsori gen tucudean mai mult au incasat decat au sposorizat de ce sa mutat sediul de la gemi ca tucudean a marit chiria sponsor generos nu si recuperare pe bani demult vroia sail schimbe pe roli sponsoru

    0
    0
  4. Problema mare o reprezinta si conducerea administrativa a UTA-ei,care din pacate reprezinta interesele camarilei lui Falca,fara a vedea problemele adevarate cu care se confrunta clubul si fara a asculta doleantele jucatorilor si antrenorilor…si auzi sa mai dai si comunicat de presa…”un gest firesc…”,mah da voi chiar nu realizati ca ne-am facut de ras in toata tara…Domnule Gradinaru,daca ai onoare ,ar trebui sa-ti prezinti demisia din fruntea clubului

    0
    0
  5. Asta e blestemul adevaratei Uta careia i-ati furat identitatea Aradul nu a uitat si nu va uita asta in graba.

    0
    0
  6. Uta e condusă de Păcurar….întrebați si voi fotbaliștii de la uta….acoli joaca doar cine vrea pacurar

    0
    0
  7. Am o intrebare,dupa faimoasa perioada martipan,macaronarul cand echipa nu avea nimic au fost jucatori la dl.Blidar si acesta din cate stiu a ajutat echipa cu bani,acum cand am fost la un pas de liga 1 de ce nu s-a luat legatura cu dansul ,poate mai ajuta sau va ajuta UTA in anul care vine.Eu zic ca cei din conducere daca sunt slabi si nu pot aduce 1-2 sponsori cu putere financiara mai bine sa plece,ne descurcam si cu sponsori mici( le multumesc ptr ajutor) .O echipa care are pretentii de liga 1 trebuie sa aiba langa sponsori seriosi,nu oportunisti.Stiti bine cum e cu astia,de aia am disparut din peisaj si a trebuit luat totul de la cap din liga 4!

    0
    0
  8. Sigur, este o întrebare retorică. Dar, totuși, ce întrebare e asta? Răspunsul este unul singur: da, Aradul o vrea pe UTA, mai exact, Aradul are nevoie de UTA!

    Problema e că, așa cum e organizată acum, Aradul nu prea poate fi de folos UTA-ei. Pentru a putea funcționa ca un club de fotbal profesionist, UTA are nevoie de bani. Mulți, dacă obiectivul este prezența în prima ligă. Acești bani nu pot veni atât de sau suficient de mulți către un ONG.

    Unui ONG îi poți dona, mai mult sau mai puțin (poate acel 2 %) dar pentru asta trebuie să te asociezi cu cauza socială apărată de această entitate. Știm cu toții cum se donează pe la noi și nici pe la alții nu e cu mult mai bine… Un ONG poate câștiga proiecte dar, pe de o parte, sumele nu sunt mari, iar cheltuielile unui club de fotbal sunt (și nu prea) eligibile. Restul sumelor care mai vin, pe bază de bunăvoință mai ales, sunt mici. Într-un cuvânt, insuficiente pentru aspirațiile clubului și așteptările suporterilor.

    Prima problemă de rezolvat, așadar, este formula de organizare a clubului, care trebuie schimbată dacă se dorește mai mult decât menținerea în liga secundă. Oricâte amintiri neplăcute trezește, cea mai bună formă este tot a societății pe acțiuni. În care fiecare arădean, român sau străin, poate participa cumpărând una sau mai multe acțiuni în schimbul banilor pe care îi virează în contul clubului! Sunt convins că domnul Blidar, dar și domnii Cosma sau Țucudean ar prefera să fie acționari la UTA, nu să doneze unui ONG omonim!

    Și ca să nu mai apară derapaje, se poate stabili prin contractul de societate, pe model german, că niciun acționar nu poate deține mai mult de 49 % din totalul acțiunilor și că, obligatoriu, suporterii trebuie să dețină acțiuni în cadrul societății!

    A doua problemă este stadionul. Este antieconomic de-a dreptul să vrei să joci în prima ligă pe un teren de 1500 de locuri sau la… Cluj!? Dacă vor fi 1501 doritori să cumpere bilet, unde încape al 1501-lea? Câtă lume (din Arad, din Cluj sau de aiurea) va merge pe stadion, tocmai până la Cluj, să vadă un ipotetic UTA BD – FC Botoșani?

    Dacă Primăria este alături de club, cred că este suficient dacă va termina stadionul repede, astfel încât la anul pe vremea asta, să se poata juca pe noua UTA Arena! Și nu numai juca: cred că din concertele desfășurate pe stadion, se pot scoate bani frumoși pentru întreținerea acestuia! Dacă Primăria dace stadionul și-l pune la dispoziția clubului este, deja destul. Și, poate, moral, o reparație măcar pentru primul teren pe care s-a jucat fotbal în țara noastră…

    A treia problemă, și cea mai spinoasă, este cea a identității echipei. E UTA, dar acel BD din denumirea actuală trebuie reparat. Nu știu ce s-a mai ales din fosta societate, dacă s-a terminat procesul de insolvență, dar sunt convins că reintrarea, obligatorie, în normalitate nu ar trebui să fie prea costisitoare și ne-ar vindeca de mica strângere de inimă pe care cred că o simțim mulți dintre noi când auzim despre sau o vedem jucând pe UTA ”Bătrâna Doamnă”.

    Să sperăm că următoarele săptămâni vor fi de bun augur pentru echipa de care Aradul are nevoie pentru că, pur și simplu, face mai mult de jumătate din notorietatea și imaginea orașului nostru.

    0
    0
    1. @Calin Veghes- 1 Dnii Cosma@Tucudean asigura cel mult 15-20% din finantare, dansii au transferat ( imprumutat jucatorii de la Atletico,la UTA. Prin ei( prin vanzarea lor, la cota adusa de UTA) isi vor :scoate: banii. 2 Dl Blidar nu e interesat de fotbal, nu avem o Primarie cu dragoste de UTA, care sa fie liant intre actionari 3.Da, arena Motorul are cam 1500 de locuri. Clubul nu a fost insa nici capabil si nici doritor ca cei cu abonament sa aiba biletele rezervate ,la baraj, este o rusine, vindeau rapid cele 2-300 de bilete, au preferat sa le dea prin ..intermediari. Si ar mai avea pretentia sa mergi la Cluj. Apropos, de ce nu au ales Timisoara , si nu Clujul ? 4. Identitatea UTA-Bd nu prea conteaza, societatea actuala nu prea merita acest „BD”, ca nu a facut nimic pentru a-l merita. In rest in Arad UTA e numai una…in suflet si simtiri, Aradul fara UTA ar fi, nu mai sarac, ci mai lipsit-el municipiul- de identitate. Restul…sint vorbe, UTA si Aradul nu au avut, de foarte multa vreme, parte de un ajutor , asa cum ar trebui de la Primarie. Acolo fotbalul place..doar in perioada electorala.

      0
      0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button