UTA Arad

Episoadele Poli – UTA din Liga a 2-a: Timișorenii – mai buni în anii ’80, arădenii s-au revanșat în următoarele decenii





Vechile Politehnica și UTA au fost adversare, de-a lungul anilor, în 35 de ediții de campionat, cele mai multe pe prima scenă. De altfel, primele 22 de „duble” dintre cele două mari rivale vestice s-au derulat exclusiv în eșalonul de elită. Derby-ul dintre alb-violeții de pe Bega și alb-roșii de pe Mureș și-a păstrat însă intensitatea, suspansul și atmosfera incendiară chiar și în Divizia B. Poli și UTA s-au duelat de 9 ori la Timișoara, în eșalonul secund, așa cum se va întâlmpla și duminică seară, pe stadionul „Dan Păltinișanu”.

Practic, în ceea ce privește duelurile din „B” organizate pe terenul lui Poli, acestea s-au derulat, fără excepție, pe actualul „Dan Păltinișanu” (fost „1 Mai”). Ne vom reaminti, în cele ce urmează, de cele 9 dispute dintre Poli și UTA jucate la „matineu”.

1 aprilie 1984, Poli – UTA 3-0

Ceea ce spuneam mai sus urmează a fi întărit de asistența acestui meci: 40.000 de spectatori, conform presei vremii! Un număr de spectatori impresionant pentru liga secundă, chiar și după standardele vremii, semn că într-un Poli – UTA nu contează niciodată liga, forma sau locul din clasament al combatantelor.

Aflată într-o formă foarte bună, gruparea alb-violetă, pregătită de Emeric Dembroschi, a repurtat o victorie categorică în fața rivalei din Arad. Miroslav Giuchici a reușit o „dublă”, în minutele 32 și 35, care a turnat plumb în ghetele „textiliștilor”. Scorul final l-a stabilit Adrian Manea, în minutul 78.

FOTO: Tânărul Iosif Rotariu conduce balonul, sub privirile a 40.000 de spectatori

Politehnica a abordat întâlnirea în formula Moise – Ștefanovici, Șunda, Șerbănoiu, Murar (Lehman), Manea, Bozeșan, Rotariu, T. Nicolae (Anghel), Vlătănescu, Giuchici.

La finalul sezonului, alb-violeții au promovat în prima divizie, din care retrogradaseră cu un an în urmă, în vreme ce UTA a încheiat pe 5, la 19 puncte în spatele Politehnicii.

16 noiembrie 1986, Poli – UTA 4-2

Fără îndoială, unul dintre cele mai spectaculoase derby-uri văzute de-a lungul anilor pe bătrânul stadion timișorean. „Pinto” Vușcan a deschis rapid scorul pentru Poli, în minutul 7. Replica UTA-ei a fost însă pe măsură: Adrian Lucaci a egalat în minutul 11, iar în minutul 22, actualul președinte al AJF-ului arădean avea să-i aducă pe alb-roșii în avantaj. Bucuria arădenilor a ținut însă doar șase minute, deoarece în minutul 28, Mircea Bolba a restabilit egalitatea.

Diferența s-a făcut după pauză în favoarea lui Poli. Un început furibund de repriză secundă pentru Poli, care a preluat din nou conducerea, în minutul 50, prin Sabou, pentru ca Bolba să realizeze „dubla” în minutul 55, stabilind și scorul final.

Un derby care a generat, de asemenea, o asistență impresionantă pentru divizia secundă: 25.000 de spectatori.

11 noiembrie 1988, Poli – UTA 3-1

35.000 de spectatori au ținut să asiste la derby-ul programat pe stadionul „1 Mai”, în etapa a 17-a. Pe lângă vechea rivalitate dintre cele două grupări, intervenea, de această dată și o miză ridicată. Înaintea etapei, UTA era pe primul loc în seria a III-a a Diviziei B, cu 27 de puncte, urmată de Poli, cu 25 de puncte.

Timișorenii, extrem de hotărâți în încercarea lor de a detrona liderul, au deschis scorul în minutul 8, prin Vasile Ionuț. La pauză s-a intrat însă cu egalitate, după golul antrenorului-jucător Gheorghe Mulțescu. După pauză, „vulcanul” a erupt, la golurile lui Vlaicu (min. 59) și Varga (min 87), care au păstrat cele două puncte pe Bega.

În ceea ce privește atmosfera din tribune, cotidianul timișorean „Drapelul Roșu” nota, după partidă: „În contrast cu nota generală de fair-play în care a decurs jocul, comportarea galeriei oaspeților – sticle și obiecte metalice aruncate în teren, cuvinte jignitoare la adresa echipei gazdă etc. – constituie o condamnabilă manifestare de huliganism, care nu face deloc cinste suporterilor arădeni. Meritoriu este faptul că publicul timișorean a condamnat aceste reacții nelalocul lor, însă fără a lua în seamă provocările acelor indivizi iritați parcă de victoria echipei care s-a dovedit a fi cea mai bună”.

Poli: Moise – Pascu, Ionuț, Crăciun, Stoicov – Banu (54, Oancea), Vlaicu, Oloșutean – Varga, Trăistaru, Bozeșan (89, Neagu);

UTA: Sinescu – Bubela, Gaica, Popa, Popescu – Hirmler, Mulțescu, Mulroth (80, Mitu) – Nagy, Negrău, Vancea.

28 martie 1998, Poli – UTA 1-1

Revenirea în „B” a fost grea pentru Poli, care nu și-a găsit cadența pe parcursul unui sezon 1997/1998 dezastruos, în care a plecat cu ambiții de promovare și l-a sfârșit tremurând serios pentru evitarea alunecării în „C”. Cu toate acestea, 7.000 de spectatori au populat tribunele stadionului „Dan Păltinișanu” la reîntâlnirea, după patru ani, cu rivala vestică.

 

FOTO: Alexandru Pelici câștigă duelul aerian

A rezultat un duel echilibrat, fad pe alocuri în ceea ce privește calitatea jocului, prima repriză neaducând nicio modificare tabelei. Mitanul al doilea a început însă fulminant. UTA a deschis scorul în minutul 50, prin Baciu, iar în minutul 52, Marius Sasu a egalat pentru Poli din penalti.

Poli: Urai – R. Ivan, Pelici, Bealcu, Stoicov – Al. Kovacs (55, Miculescu), Velcea, G. Radu, Bota (62, Stoican) – Vlaicu (75, Micu), Sasu;

UTA: Papp – Diaconescu, Botiș, Baicea, Butunoiu – Todea, Baciu – Dărăban (62, Mariș; 82, Panin), Ciubăncan – Almășan (75, Gălan), Mogoșanu.

7 aprilie 1999, Poli – UTA 1-2

Un nou meci în care miza a dat un plus de atractivitate derby-ului, ambele rivale fiind în luptă pentru ocuparea locului ce ducea la barajul de promovare pe prima scenă. Acolo avea să ajungă în cele din urmă UTA, iar Poli a fost scoasă din cursă chiar cu ocazia acestui derby.

FOTO: Acțiunea de atac a poliștilor, dejucată de defensiva arădeană

În fața a 6.000 de spectatori, Poli a deschis scorul prin tânărul Paul Codrea, în minutul 12. Egalitatea a fost restabilită însă în minutul 25, când Călin Mariș l-a învins pe goalkeeperul polist Frunză cu o execuție de generic. Prima victorie a UTA-ei pe terenul lui Poli după 25 de ani a fost pecetluită la prima fază a reprizei secunde, când Claudiu Drăgan a scuturat plasa porții timișorene.

Poli: C. Frunză – R. Ivan, Velcea, S. Mihai, Dancia – Stoican, Rotariu, Codrea, Crișanov (68, Utfineanț) – L. Popescu (62, Mândroc), Miculescu.
UTA: Papp – Diaconescu (88, Ciba), Botiș, G. Radu, Găman – Todea, Zaha, Almășan, Panin – Mariș (77, Țurcan), Cl. Drăgan (74, Prințipu).

3 mai 2000, Poli – UTA 2-0

Sezonului 1999/2000 a fost unul de tristă amintire pentru fotbalul timișorean, Poli înregistrând o rușinoasă retrogradare în Divizia C, reparată apoi prin „artificiul” numit Dacia Pitești. Și totuși, la 3 mai 2000, alb-violeții au înregistrat o victorie în fața rivalei UTA, pe stadionul „Dan Păltinișanu”. A fost primul succes al timișorenilor într-un derby organizat pe teren propriu după mai bine de șase ani!

Scorul a fost deschis în minutul 45, de un jucător care s-a identificat ani buni cu UTA, Dan Stupar, trecut între timp în tabăra alb-violetă. Rezultatul final l-a stabilit Leo Naidin, în minutul 90.

Poli: Blid – Mioc, Utfineanț, Stupar, Frunză (72, S. Mihai) – Stoican, Naidin, Rotariu (84, Mif), Sasu – Micu (74, Bota), Cl. Balaci;
UTA: Papp – Panin, Botiș, Găman – Diaconescu, Zaha (72, Bogoșel), Almășan, Ciubăncan (46, Ikpe) – A. Popescu, Mariș, Boroș (82, Anca).

18 octombrie 2000, Poli – UTA 0-1

O zi de miercuri de tristă amintire pentru Poli, care s-a pregătit de derby-ul cu UTA ca de o mare sărbătoare. Încă de la ora 9:00 dimineața, suporterii timișoreni au sosit la stadion pentru a pregăti show-ul de la ora 15:00. Interesul suscitat de această partidă a fost unul deosebit, nu mai puțin de 15.000 de spectatori asistând la meci. Impresionant pentru Divizia B și pentru după-amiaza unei zile lucrătoare!

FOTO: Călin Bota & co. nu au găsit drumul spre gol, într-un derby urmărit de 15.000 de spectatori din tribune

Istoria partidei s-a scris în minutul 52, când căpitanul oaspeților, Cristian Todea, l-a învins pe portarul Stanciu și a declanșat bucuria în sectorul oaspeților, populat de 2.000 de arădeni.

Poli: Stanciu – Chița, Stupar, Brou (69, Micu) – Diță, Naidin, Almășan (46, Feraru), Fl. Stoica, Bota (62, Stoican) – Bratu, Bilașco;

UTA: Huțan – Găman, Mogoșanu, Porumboiu, Zaha, Panin – Drida (81, Fabian), Todea, Mărginean, Buhuș (70, Turcan) – A. Popescu (50, Mariș).

13 octombrie 2001, Poli – UTA 1-2

Un nou sezon de tristă amintire pentru Poli, care începuse să alunece pe tobogan, spre Divizia C, înglodată de datorii și cu lotul decimat după plecarea italianului Claudio Zambon de la cârma clubului. Pe de altă parte, UTA a reușit un sezon remarcabil, izbutind promovarea pe prima scenă în respectiva ediție de campionat.

 

5.000 de spectatori – recordul absolut al acelui sezon pe „Dan Păltinișanu” – au asistat la o victorie a UTA-ei mai clară decât a arătat-o scorul final. Timișoreanul Miculescu a semnat o „dublă” pentru arădeni, în minutele 38 și 43. Poli a marcat mult prea târziu, în minutul 86, prin Octavian Benga, însă zarurile fuseseră deja aruncate de la pauză.

Poli: Rahoveanu – Papa, Țarălungă, Stupar, Ștreangă, Benga – Kovacs (62, Szekely), Almășan, Stoican – Spătaru (79, Noje), Pecarov (57, Isac);

UTA: Mîrne – Panin, Zaha, Botiș, Panaitescu – Buhuș (51, Mărginean), Monye, Luca, Ciubăncan (75, Fritea) – Kent, Miculescu.

20 aprilie 2012, Poli – UTA 0-1

Un derby special pe „Dan Păltinișanu”, în care cele două tifoserii au făcut front comun împotriva conducerii Federației și a Ligii Profesioniste, sub sloganul „Fotbalul ne leagă pe toți”. Deși era favorită certă, în condițiile în care ocupa un loc promovabil în prima ligă, Poli a pierdut jocul cu UTA, sub privirile a 9.000 de spectatori. Unicul gol al întâlnirii a fost marcat de Galanis, în minutul 11.

FOTO:Ioan Mera și Alin Gligor, singurii supraviețuitori în cele două garnituri ale Politehnicii și UTA-ei din urmă cu 5 ani

Poli: Kirev – Mera, Scutaru, Ilie, Sandu – Chiș (62, Popovici), Fuchs (34, Dobricean), Poparadu, Pătraș – Rocha (52, R. Cârstea), Axente;

UTA: Amadio – Calvin, Pocuca, Gligor, Siminic – Hidișan (85, Varga), Ignea, Purece, Mara – Galanis (67, G. Neagu), Sitoe (80, Miron).

Sursa: druckeria.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button