Liga a 2-a

Guvernul a modificat Legea Sportului conform solicitărilor membrilor FRF: Se pot plăti salarii din bani publici!





În ședința de Guvern de astăzi a fost aprobat proiectul unei Ordonanțe de Urgență care a modificat Legea Sportului. Astfel s-a instituit clar că ”Autoritățile administrației publice locale pot aloca sume pentru finanțarea activității sportive în limita a maxim 5% din bugetul aprobat”.

Federația Română de Fotbal a început încă din 2015 demersurile de modificare a Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, în sensul de a crea noi mecanisme de finanțare a sportului. În principal, FRF a solicitat clarificarea modului în care autoritățile locale pot fi finanța sportul și cuantumul în care o pot face. O serie de proiecte de dezvoltare sportivă au fost suspendate sau chiar anulate din cauza ambiguității legislației și acest lucru a fost reclamat și de către autorități și de către beneficiari – cluburile sportive.

Sportivii își vor putea desfășura activitatea în baza unui contract de activitate sportivă, în care va fi stipulată valoarea drepturilor banești aferente activității sportive prestate de către sportivul de performanță sau de către alte persoane juridice sau fizice implicate în activitatea sportivă, respectiv modalitățile și termenele de plată, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Modelul-cadru al contractului de activitate sportivă va fi stabilit prin Ordin comun al ministrului Tineretului și Sportului, ministrului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene și ministrului Muncii și Justiției Sociale, cu posibilitatea completării cu clauze specifice negociate de către structura sportivă cu sportivul, conform normelor stabilite prin autoritățile publice locale. Veniturile realizate din Contractul de activitate sportivă se încadrează în categoria veniturilor din activitați independente prevăzute de Codul Fiscal.

Introducerea contractului de activitate sportivă reprezintă una din modificările aduse Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, prin ordonanța de urgență aprobată în ședința de astăzi.

Potrivit prevederilor actuale ale legii educației fizice și sportului, structurile sportive de drept public, organizate ca servicii în cadrul administrației publice locale, nu pot încheia raporturi juridice specifice activității sportive cu sportivii de performanța și există riscul blocării activitații sportive de performanță, prin înghețarea anului competițional 2017-2018, din imposibilitatea de finanțare a activitații sportive de către administrația publică locală.

Astfel, modificarea Legii educației fizice și sportului vizează asigurarea unui cadru legal coerent și a condițiilor necesare demarării anului competitional 2017-2018 la nivel național și internațional. Noile reglementari vin în sprijinul activitaților și structurilor sportive pe plan național, asigurând condițiile legale pentru finanțarea activității sportive organizate la nivelul administrației publice locale, în contextul în care anul bugetar nu coincide cu anul sportiv competițional.

Actul normativ creează cadrul legal necesar administrației publice locale pentru acordarea sumelor de la bugetul local pentru:

  • finanțarea programelor sportive ale cluburilor sportive de drept public înființate pe raza unității administrativ-teritoriale;
  • finanțarea programelor sportive ale cluburilor sportive de drept privat înființate pe raza unității administrativ-teritoriale, constituite ca persoane juridice fără scop patrimonial, deținătoare ale certificatului de identitate sportivă;
  • finanțarea programelor sportive organizate în raza unității administrativ-teritoriale de către asociațiile județene/municipiului București pe ramuri de sport, afiliate la federațiile sportive naționale corespondente;
  • finanțarea programelor sportive desfășurate în raza unității administrativ-teritoriale de către federațiile sportive naționale, direcțiile județene pentru sport și tineret, respectiv a municipiului București, ori inspectoratele școlare județene, respectiv a municipiului București;
  • finanțarea programelor sportive derulate de către Comitetul Olimpic și Sportiv Roman pentru înaltă performanță sportivă;
  • premierea, în condițiile legii, a performanțelor deosebite obținute la competițiile sportive interne și internaționale oficiale.

O altă noutate constă în stabilirea unui plafon maximal de 5% din bugetul aprobat pentru autoritatea publică locală care poate fi alocat cheltuielilor structurii sportive cu activitatea sportivă, ca ordonator de credite aflat în subordinea unității administrativ-teritoriale.  Totodată, potrivit noilor reglementări, autoritățile publice centrale au posibilitatea să includă sume pentru finanțarea activității structurilor sportive care au calitatea de ordonator de credite aflat în subordinea sa.

Având în vedere condițiile specifice de desfășurare a activităților sportive, o altă prevedere stabilește că încheierea contractelor individuale se face în mod direct, prin acordul părților.

Actul normativ aprobat instituie cadrul legal pentru stabilirea condițiilor, criteriilor, procedurii și cuantumul pe fiecare categorie de cheltuieli, prin hotărâre a autoritații deliberative a administrației publice locale.

Întrebarea este: când intră în vigoare? Se pare că mai trebuie așteptat după ceva norme sau cel puțin modelul de contract sportiv care va fi redactat de o comisie de la 4 ministere … probabil că 1 iulie, respectiv noul campionat de fotbal, ar fi un termen rezonabil de începere a punerii în practică a acestor noi modificări.

Vestea este bună pentru orașele mari unde primăriile au bugete substanțiale și acel procent de 5%  este mai mult decât suficient pentru a impulsiona sportul de performanță. De exemplu, orașul Arad are un buget de 700 milioane de lei, 5% ar însemna în jur de 35 de milioane lei, adică puțin peste 7 milioane de euro … mult mai mult decât alocă acum pentru proiectele din sport.

Problema este la primăriile de comune mici și orașe mai mici, ale căror bugete sunt de ordinul milioanelor de lei și care astfel vor putea aloca bani doar pentru competiții de nivele inferioare de performanță. Vom reveni cu amănunte.

 

Sursa: frf, hotnews

 









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button