Editoriale

Atacul ca atacul, dar unde sunt fotbaliștii din centrul liniei mediane?





O știre banală, fără însemnătate pentru prezentul fotbalului arădean, redeschide o discuție despre viziune. Vestea e că Florin Hidișan a ales, la 35 de ani, Performanța Ighiu, în Liga 3-a. Un lucru cât se poate de normal, era puțin probabil ca mijlocașul ofensiv să mai facă față nivelului ligii secunde mai ales după ce a ieșit din circuit. O promovare cu divizionara a cincea, Arieșul Apuseni Baia de Arieș , nu e ceva de pus la CV, dar discuția este despre altceva.

Căutând puțin prin arhiva de poze, de la ultima „descălecare” a lui Hidișan la UTA, inevitabil ochii ne-au fugit și la cei de lângă el. Tot în Liga 2-a, în urmă cu vreo 5 sezoane, în linia mediană a „roș-albilor” își mai găseau locul, pe lângă Hidișan, Alin Ignea („închizător” cu o bună viziune a jocului), Florin Purece și Cătălin Bucur, iar ceva mai avansat, în fața lor, juca Bogdan Mara. La acea vreme, toți aceștia, sau măcar doi-trei dintre ei, erau considerați investiții mari, nejustificate, iar verdictul terenului nici nu i-au plasat pe contestatari mult în afara realității. Jocul, însă, realizările, existau și erau plăcute ochiului spectator. Iar dacă ar fi să ne luăm tot dupa gura târgului, cauzele ratării promovării le-am fi găsit undeva, prin culise. În fine, au venit vremuri grele pentru echipa fanion a Aradului, care a trebuit să o ia de jos, dar, cumva, odată cu renașterea ei, a cam dispărut „cultul” mijlocașului central ofensiv.

Multe din problemele din jocul „Bătrânei Doamne” de la revenirea în eșalonul secund au avut origini în acea zonă a terenului. Prea puține realizări au venit de acolo și, pe undeva, era normal la cât s-a pus baza pe transferuri de calitate în centrul liniei mediane. Să spunem că până în această vară nici nu au fost nu știu ce fonduri pentru așa ceva, dar strategia ar fi trebuit – oarecum – să  se schimbe. Au căzut excelent și transferurile de 24 de karate în linia defensivă, căci, până la urmă, prima preocupare a oricărui antrenor este ca echipa sa să nu primească gol, dar ce facem cu cealaltă fază a jocului? Transferuri de profilul celor menționați mai sus ar fi Grigorie (care nu a jucat niciun minut oficial până acum) și Cârstocea (care nu a confirmat până acum așteptările), în timp ce Buleică, deși, ieri, a fost folosit și în spatele vârfului după accidentarea lui Prună (un junior interesant, dar încă blocat la meciurile cu miză pe care le joacă la nivelul ligii secunde doar din acest sezon), e de meserie mijlocaș de bandă. Despre macedonianul Asani nu are rost să vorbim, căci toate referințele bune despre el veneau din postura de fotbalist de bandă stânga. La UTA joacă la „închidere”, iar ieri a făcut o eroare impardonabilă la acest nivel.

Poate, într-adevăr, conducerea și antrenorul „Bătrânei Doamne” au bătut degeaba toată țara pentru mijlocași ofensivi de nivelul actualei echipe și pur și simplu nu s-au găsit. Ne-ar părea rău să fie vorba despre lipsă de viziune, căci restul investițiilor au fost țintite. E clar, însă, că ceva nu merge în ultimii 20-30 de metri ai terenului advers. Și ieri, construcția s-a bazat mult pe scoaterea mingii în cele două benzi, de unde a venit o ploaie de centrări, de cele mai multe ori respinse de fundașii adverși sau irosite de atacanți, dovadă că Mihalcea mai cere un atacant cu sânge rece. E bun și acesta, dar jocul din acest debut de sezon nu ne-a demonstrat că lipsurile sezoanelor precedente au fost reparate.

P.S. Sigur, pe parcursul bogatei sale istorii, cea mai titrată grupare din Provincie a contat pe mijlocași ofensivi de primă mână, ca Petschovschi, Domide sau Coraș (ca să enumerăm doar „perlele” coroanei), însă comparația e făcută cu perioada nu prea îndepărtată și la nivelul Ligii a 2-a.









8 comentarii

  1. Apropo de mijlocași! Vorbeam aici la București cu un decar de faima la UTA după vremuri Emil FLORUT și mărturisea că atunci când a terminat junioratul știa deja ce trebuie făcut la echipa. mare pe atunci METALUL Buc.Acum trebuie dădăciți și cei de 27 de ani !!Mai trebuie întrebați și cei că domnul METKAS ajuns că și DOMIDE la vârste venerabile ln 1961 aveam 15 ani și ei25 26 ani !!Parca a fost ieri !!Ba pot spune că UTA a. strălucit prin mijlocași. !!De la KOSZKA. COMISAR CHIVU LEAC. până la decarul cu nume de domnitor PETRU SCHIOPU făceau cinste tricoului cu. litere de aur UTA !!

    0
    0
  2. Ca sa poți sa joci bine trebuie sa știi ce vrei sa joci și în funcție de asta sa faci transferurile!!!! La Noi au făcut transferuri la kg pt ca Mihalcea habar n-avea ce sistem vrea sa joace!! De aia și victoriile vin după realizări personale nu după ceva antrenat!! După cum zice antrenorul,,,,,trebuie sa avem atitudine,,,,, adică??????

    0
    0
  3. Nu inteleg cum un antrenor care vrea sa castige un meci joaca cu un singur varf de atac si cu doi inchizatori !!! Asta poti face in deplasare in ideea ca poate ciupesti un punct sau chiar victoria. Nu contest faptul ca un meci ca si cel de ieri in fata unei echipe puternice precum Medias trebuia abordat in acest mod dar atunci macar cei din linia de mijloc sa sustina eficient atacul, doar ca mijlocasii UT-ei sunt ” subtiri ” de tot. UTA are nevoie de un mijlocas de creatie valoros si de un atacant foarte bun.

    0
    0
  4. Puneti mana urgent pe Herghelegiu si Paul Pacurar de la Luceafarul daca echipa s-a desfiintat Ar fi foarte utili echipei !!!

    0
    0
  5. Intradevar in liga 5-a a AJF Alba juca Florin Hidisan la Ariesul Baia de Aries, unde antrenor e Dup(poreclit Hajii) si acum la batranete ex-utistul a ales sa joace la Ighiu.Dar sa va dau bomba primita de la Sanmartin in care se zice ca patronul Luiceafarului Or. I.Blidaru a desfiintat echipa sa pentru slabe rezultate si Tantaru a ramas fara echipa !Mihalcea ar trebui sa i-a aminte caci nici UTA noastra nu joaca cum ar trebui si astazi doar numele unora..nu ne aduc victorii..Ma repet,dar sunt bucuros ca pastorul Becali a fost batut crunt..5-1 la Buc,de Sporting,cu toate ca aduna tot ce-i bun in ROU..DACA SAMBATA NU INVINGEM LA SIBIU,Mihalcea e ,,Jale,,Hai UTA si suporteri utisti sa mergem la Sibiu !

    0
    0
  6. Juniorii trebuie băgați 3, unde să-i bagi daca nu la mijloc? În apărare în nici un caz, iar atacant de valoarea lui Petre nu avem..era o manevra buna sa se găsească un portar bun under21, și atunci în afară de Burlă care îl văd oricum titular de drept, îl foloseau eventual pe Tănase care e cel mai in forma dintre juniorii de acum, dar cel mai înzestrat rămâne Stalh, care după atâtea laude, s-a înmuiat..nu îl mai comparați cu Johann Cruiff, că i se suie la cap! Prună e foarte firav, iar pe Toma poate îl vedem alaturi de curtuius in atac cu Sibiu.

    0
    0
  7. Sthal? nu joaca nimic,toate mingile le pierde,se complica in driblinguri de cele mai multe ori fara sa reuseasca ceva,doar sa incetineasca faza,macar daca ar dribla in viteza sa faca ceva.Fotbalul in ziua de azi se joaca pe viteza,cu cat pasezi mai rapid si duci mingea mai rapid in fata porti cu atat mai bine,cu Sthal nu poti face asta,se invarte in cerc ca titirezu si apoi paseaza tot acolo unde putea pasa din 2 atingeri.ADILI ii fantastic tot timpul ii in alergare,nu cred ca baiatu asta o sa ramana mult la Arad

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button