Glorii arădene

Odiseea lui Christos Metskas a început în Kastoria și s-a încheiat la Arad. Povestea „Grecului” – așternută în paginile unei cărți eveniment





A început să joace fotbal pe când avea 12 ani împotriva unor echipe alcătuite din grăniceri din insula Creta. Refugiat în Albania și mai apoi în Iugoslavia, ajunge în România unde este primit în rândurile echipei baronului Francisc Neuman, UTA. „Grecul” a purtat tricoul roș-alb și a făcut legătura între generații mari ale „Bătrânei Doamne”, de la cea grupată în jurul lui Petschovsky, care i-a urmat imediat celei triumfătoare în 1954, până la cea a lui Domide, Brosovszky și ceilalți, dublă câștigătoare a titlului în România.

Toate aceste etape ale vieții de fotbalist sunt prezentate în paginile recentei cărți ”Christos Metskas, Odiseea unui învingător” , scrisă de Ionel Costin și Radu Romanescu și lansată spre cititori, astăzi, în sala „Centenar” a Bibliotecii Județene Arad.

Coordonat de directorul bibliotecii, Doru Sinaci, evenimentul a adunat un grup numeros de iubitori ai fotbalului din Arad, fideli culorilor „roș-albe”, dar și juniori ai actualei echipe fanion a Aradului.

Din vechea gardă au fost prezenți: Domide, Sima, Vaczi, Macavei alături de Ionuț Popa, Mihai Szucs, Viorel Vancea, Alexandru Țamboi, Ovidiu Păcurar, Iosif Gyenge, Ioan Damian, Nelu Vlad, Iosif Halja, Todor Gherle, Dan Ifrim, Gheorghe Neamțiu, fotoreporterul Viorel Muscă și alți fani ai fostului fotbalist. Cuvintele de prezentare a cărții au fost rostite de reporterul sportiv și angajat al Bibilotecii Județene Arad, Florin Coita.

Au luat cuvântul autorii cărții, Gigi Domide, Codruț Grădinariu, Gyuri Vaczi, fostul prefect, Gheorghe Neamțiu și – bineînțeles – eroul principal „odiseei”, Christos Metscas. Cartea costă 20 de lei și poate fi achiziționată de la Gyuri Vaczi.

Atât autorii cărții cât și fostul fotbalist Christos Metskas vor invitații emisiunii ”Repriza de sport” de vineri, 15 decembrie, de la Radio Joy Fm România, începând cu ora 13,05

Ioan Hamza









Un comentariu

  1. Cu d-ul METKAS ai cui să-i spui maestre !! Exponent al fotbalului meserie ,este un exemplu de credință față de UTA . A fost și antrenor intr’o epoca tulbure cu o întreaga pleiada de foști jucători pe nedrept victime ale unor aranjamente și imorale și ineficiente . Macar că tip. fair-play și hazos are ce povesti!! Odată la București el fiind antrenor la UTA tineret ,,l-am întrebat cum se face că fiind bucureștean a ajuns la Arad . Răspuns simpatic : Nu sunt ,D-le , bucureștean sunt grec !! Multi ani înainte maestre. !!Și hai UTA pe care ați iubit-o și continuați cu același sentiment și,,iată,, după atâtea decenii!!

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button