UTA Arad

Tisza, în cantonament la Moneasa din postura de consilier al UTA-ei: „Nu aș vrea să se risipească generația ’97-’98 așa cum s-au risipit altele înaintea ei”





Din stafful utist ce-i însoțește pe jucătorii „Bătrânei Doamne” la Moneasa, pentru cantonamentul de iarnă, face parte și Francisc Tisza. Experimentatul tehnician se află în postura de a lucra din nou cu foștii săi elevi din generații diferite. Cristi Todea și Sorin Botiș, campioni naționali în 1996 cu grupa Romvestului, sunt acum antrenori la UTA. Totodată, nea’ Feri a făcut echipă bună cu Cristian Păcurar (și el „secund” în „alb-roșu) la cârma generației 1997-1998, care e și ea prezentă în cantonament prin: Lazăr, R. Iuga, A. Iuga, Dinculescu, Tănase, D. Popa, Prună, plus Jorza, Stahl și Toma, jucători născuți în anul 1999, trecuți și ei prin mâna celor doi antrenori.

La finalul amicalului de la Gyula, cu Szegedul, Francisc Tisza ne-a dezvăluit o parte dintre gândurile sale, ce au legătură cu reaproprierea de prima echipă a „Bătrânei Doamne”. „Am jucat cu o echipă bună, cu fotbaliști maturi, cu o medie mai ridicată de vârstă și cu fizic de bărbați. Trebuie să recunoaștem că i-au cam pus în dificultate pe copiii noștri. Cu toate astea, ne-am mișcat binișor pentru primul meci. Dorința mea este ca acești copii să joace împreună și să facă pasul spre alte echipe mari abia pe la 23 de ani. De ce să-i vindem la 18 ani pe câteva sute de mii de euro când am putea să-i dăm la 23 de ani la echipe mari pe milioane de euro? Numai să poată clubul UTA să-i țină până atunci. Nu aș vrea să se risipească generația ’97-’98, așa cum s-au risipit risipit altele înaintea ei. În primul rând de asta am acceptat să fiu și eu un fel de consilier. Și la grupele de juniori sunt câțiva copii foarte buni, Miculescu și Gruiescu de exemplu, care sunt și ei în cantonament cu echipa mare”, a spus nea’ Feri.

Acesta nu a putut să treacă cu vederea peste discrepanța dintre bazele sportive din Arad și ceea ce a întâlnit, azi, la Gyula. „Baza Academiei Grosics cuprinde un teren cu iarbă și tribună de 1000 de locuri, o sală cu teren sintetic de dimensiuni de minifotbal, alte două terenuri mari cu iarbă de antrenament și unul sintetic de calitate foarte bună, cum sperăm să aibă Motorul. Uitați-vă ce condiții sunt aici într-un oraș mic din estul Ungariei, gândiți-vă ce au în alte locuri. Noi de ce nu avem măcar așa ceva la Arad?”, e întrebarea retorică a lui Francisc Tisza.









16 comentarii

  1. Pentru a putea vinde jucatori de 23 de ani pe sume cu 6 zerouri, UTA trebuie sa fie in elita fotbalului romanesc – Liga 1, Play Off. In alta ordine de idei, salut prezenta domnului Tisza in cantonamentul de la Moneasa. Daca in mod normal nu sunt un mare fan al antrenorilor de moda veche – fiind de parere ca fotbalul contemporan trebuie abordat prin metode contemporane – in contextul actual UTA are nevoie, mai presus de orice, sa fie o echipa, iar Tisza este, fara doar si poate, cel mai bun „formator” din Arad.

    P.S. @Giro intr-un comentariu anterior ai spus ca imi dai absoluta dreptate. Nu credeam ca o sa ajung ziua asta 🙂

    0
    0
    1. @TaiPan-ne!Si eu ti-am dat de nenumarate ori dreptate,atunci cand ai o parere obiectiva.Nu provocatoare sau la zgandareala,la jignire sau ironie!Satira bine punctata,este altceva…
      Nu cred ca au trecut nici 24 ore(dar si in trecut,cand ma luai peste picior),de cand scriam ca este nevoie maxima de Feri Bacsi si unicul care il poate convinge,este dl.Meszar!Iata ca a reusit!Nu as fi crezut,pt ca Tisza s-a jurat ca pune umarul la juniori oricand,dar la echipa mare nu ar mai vrea sa fie amestecat!Iata contrariul!Sa nu spui HOP,pana ai trecut puntea!
      Aollleeeeu!Acum sa vezi cantonament la Moneasa,cum nu s-a facut demult!Deja imi este mila de copii!(In sensul bun).Dupa cate il cunosc pe dansul,zambind spun acum,ca se vor face eforturi mari pt a lumina cararile spre Izoi,dupa lasarea intunericului!Pt ca lui Tisza bacsi nu i-ar ajunge niciodata timpul zilei!Oricate ore de antrenamente i-ar fi puse la dispozitie!Ha,ha ha!
      Problema este alta:cat il vor asculta Todea,Botis si Pacurar?Pt. ca batranului nu-i trebuie mult!Isi face rapid bagajele spre casa si ii lasa balta!
      Da!Are sistemele lui de gandire,de pregatire,dar al naibii ca mereu au dat roade,chiar daca uneori,cu foarte mici exceptii,s-a inselat!
      Una importanta!Pt. Tisza,nu exista pile si relatii!

      0
      0
    2. @TaiPan,am incercat si mi-am pierdut mult timp ca sa-ti raspund obiectiv!Comentariul a fost acceptat,dar nu apare!Si nici nu va aparea!Incepe sa-mi fie sila!
      Bucurati-va ca Florin Manea,impresarul fantoma,apare pe toate posturile nationale!A dat de bani,se pare…Nu poti citi vre-o stire despre sport,mai nou,fara ca acest personaj sa nu apara!
      In primul rand nu mai este el investitorul care se auto-propune ci altii,englezi,el fiind doar purtator de cuvant….Asa a aparut pe Pro-Tv in aceasta seara,cu o fata nevinovata!
      Acum apare pe toate ziarele,ca cel mai bun impresar,da din casa ca si-a luat comision la 1,2milioane,partea lui,300.000,cum ca Ana Maria Prodan i l-a furat pe Stanciu si ca Ana s-a multumit cu 50.000,ca el cunoaste toate masinatiunile,dar este marginalizat si nu vrea sa vorbeasca?.Ca afacerile sale s-au facut in timpul zborului inspre Uruguay?
      Mai baiatule,Florin Manea!Ia mai dispari din jurul nostru!Mars la cusca ta!
      Aici nu este loc de tampiti si smecheri ca si tine!Cum de nu te-ai orientat spre pepiniera Hagi?Fix pe UTA te-ai orientat?Interesant!
      Am inteles ca te-ai fi oferit si la U.Cluj,si la Petrolul,Clinceni si Voluntari?Mai,dar chiar nimeni nu te vrea?
      Esti ca si Mirel Radoi!Pana acum sluga al lui Becali,acum apare peste tot!
      Nu mai poti citi vre-o stire fara Florin Manea,impresar si Radoi!
      Hai mai lasa-ne in pace si vezi de campionatul tau de amatori englezi!
      Vezi de tartacuta ta!

      0
      0
  2. Uite un exemplu!!!! Titlu din Pro sport liga 2 „Front comun pentru o promovare istorică a Dunării Călăraşi! „Greii” politicii locale, şefii liderului din Liga 2 şi jucătorii s-au întâlnit la Consiliul Judeţean”. La noi de ce nu se poate????

    0
    0
    1. poate pentru ca UTA a mai fost in liga 1 si nu ar fi o promovare istorica … la calarasi, banii primiti de la institutii se folosesc si la plata salariilor …

      0
      0
      1. Interpretare gresita!! Adica daca am mai fost in liga 1 nu trebuie sa se mobilizeze toata urbea??Si ma intreb, Legile nu se aplica la fel in toata tara? Comune din SAI isi permit sa tina echipe in liga 1 si orase ca Arad, Oradea, Satu Mare, Resita, Brasov, orase cu traditie in fotbal isi demonstreaza incompetenta, neputinta!! Pana la urma asta este la conducatorii „burgurilor” ardelenesti fata de conducatorii targurilor regatene!!!
        Acesti conducatori nu realizeaza ca sportul a devenit o industrie care trebuie incurajata si din care castiga urbera, comunitatea!! Si in plus o echipa de ….un sport oarecare ajunsa campioana a tari confera identitate in plus acelei localitati!! Pentru Arad UTA a fost campioana Romaniei, aradeanul in majoritatea lui este UT_ist se identifica, cu aceasta echipa….Ar fi multe de spus dar….

        0
        0
          1. „Pana la urma asta este la conducatorii “burgurilor” ardelenesti fata de conducatorii targurilor regatene!!!” Exceptand Brasovul, niciunul din orasele pe care le-ai insirat tu acolo nu sunt din Ardeal. Am ras copios 🙂

            0
            0
        1. UT-ist e gresit. Forma corecta, pur si simplu „utist”(substantiv comun). In alte conditii n-ar fi important, dar e vorba de a ne raporta corect la numele echipei noastre de suflet si la toate formele care deriva din el. E obligatoriu sa pronuntam corect numele „UTA-ei” si a statutului nostru de „utisti”.

          0
          0
  3. Pana la urma era un termen generic….In ’40 cand s-a cedaat Ardealul de nord acolo erau cel putin Oradea si Satul Mare…. Orce sistem este format din subsisteme! O rice regiune este subampartita la randul ei in subregiuni Asta ca sa nu mai ramana TaiPan prea ranjit si a fie si putin mai sintetic…. …Ideea era alata!!! Ca ne batem cu pumnul in piept ca noi avem traditie si cultura in materie de fotbat si ne-o iau altii inaite pentru ca avem niste conducatori lipsiti de viziune…

    0
    0
    1. un raspuns la problema pusa ar fi : pentru ca in orasele amintite se respecta legea, iar in orasele regatene se lucreaza „smechereste”, si asta spus frumos.

      0
      0
      1. Explicatie simplista!!! Intotdeauna cand suntem depasiti de alti preopinenti, avem tendinta de a considera ca cei care ne-au depasit sunt necinstiti, smecheri sau in cel mai bun caz norocosi…

        0
        0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button