Șoimii Lipova

„Șoimi” de teren sintetic, în Ungaria! Mingea „aleargă” cot la cot cu lipovanii la Füzesgyarmat





În premieră pentru istoria clubului, Șoimii Lipova a ales să treacă granița pentru un stagiu de pregătire centralizat. Referințele despre „Thermal Hotel Gara Gyógy – és Wellness Szálloda” au fost atât de bune, iar prețul atât de convenabil, încât conducerea clubului nu a stat pe gânduri când a mutat echipa în Ungaria până pe 2 februarie. Amplasamentul din localitatea Füzesgyarmat, aflat la 70 de kilometri de Salonta, oferă pe lângă servicii de cazare și masă, bazine cu apă caldă, saună, jacuzzi, mese pentru masaj, dar ce este și important un teren sintetic de dimensiuni normale chiar peste drum. Aici își petrec lipovanii cel puțin trei ore pe zi, tipul de pregătire fiind puțin diferit de cel efectuat, de exemplu de UTA, la Moneasa.

Trei ore intense, cu finalizare în nocturnă

Din „meniu” lipsesc alegările de anduranță și chiar și „bucățile”, mingea fiind mereu prezentă în mijlocul fotbaliștilor. Stafful tehnic al „șoimilor” consideră suficiente antrenamentele de acumulare de pe malul Mureșului, făcute înainte de cantonament, deși – probabil – se va mai insista pe partea fizică și la revenirea din Ungaria. Timp ar fi, atâta timp cât campionatul Ligii a 3-a se reia pe 3 martie.

În principiu, o zi din stagiul de pregătire de la Füzesgyarmat arată cam așa: mic dejun sub formă de bufet suedez și un prim antrenament al zilei la ora 11 (ora Ungariei). În debutul acestuia, se lucrează pe „ateliere” de forță cu tot felul de materiale ajutătoare (mingi gonflabile, medicinale, gărdulețe, greutăți etc.), după care se lucrează cu mingea normală, de obicei pe compartimente, apărare și atac. Nu lipsesc nici finalizările, unde portarii Bujor și Iliescu, care până atunci au parte de exerciții specifice, sunt serios întrebuințați.

Masa de prânz și o binemeritată odihnă preced al doilea antrenenament al zilei, ce începe la ora 16,30 și se încheie pe întuneric. Pe terenul sintetic se începe din nou cu partea de forță și dexteritate, urmate de jocuri tematice. Portarii fac și ei forță, se utilizează corzi elastice, mingi de diferite greutăți și dimensiuni, inclusiv cele de tenis de câmp. Spre final, când se aprinde și nocturna, se trece la „miuța” ce îi epuizează pe Trabalka și colegii săi în cel mai plăcut mod posibil. Ambiția e mare, nimeni nu vrea să piardă, căci apoi, cel puțin până a doua zi, e ținta glumelor. Lipovanii se despart cu greu de terenul din Füzesgyarmat, dar sunt nevoiți să o facă atâta timp cât după ei intră componenții echipei locale, tot de Liga 3-a. Aceasta are în componență și 7 jucători români, majoritatea din județul Bihor și se laudă cu o finanțare din parte Federației ungare de 100 de mii de euro.

Probleme cu Jichici, Calvin și Kocsis, se ocupă Călin Petrică

La „Thermal Hotel Gara Gyógy – és Wellness Szálloda”, „șoimii” au parte de recuperare după efort la saună, jacuzzi, bazine și prin masaje. Iar când ajungi pe mâna lui Călin Petrică, ești automat reîncărcat pentru ziua următoare. Absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport, cu masterat în Kinetoterapie și recuperare fizică, fostul handbalist are pe mână și trei „cazuri” speciale. „Din păcate, sunt și niște probleme cu Calvin, care are o leziune la fesieri, Jichici simte ceva durere în spatele genunchiului, iar Kocsis a făcut tendinită. Se muncește mult, s-a acumulat oboseală, așa că nu neglijăm refacerea după efort, băile calde și reci. Dacă totul decurge bine, vom fi sută la sută pregătiți fizic la finalul acestui stagiu și putem intra la etapa jocurilor de pregătire. Este o atmosferă foarte bună, suntem ca și o familie, mai îmbinăm seriozitatea în muncă cu câte o glumă pentru a le ține moralul sus acestor copii. Avem condiții bune de pregătire, complete chiar, peste nivelul unde activăm, iar dacă se va termina și stadionul, din vară am putea trece la un alt nivel de performanță, mai apropiat de ceea ce-și dorește, pe bună dreptate, conducere clubului de la noi. Știm că dorință există, iar noi suntem dispuși să muncim și să ne perfecționăm dacă ni se oferă toate condițiile necesare”, spune Petrică, fost maseur la UTA și Pîncota, ce-și sărbătorește în cantonament, chiar mâine, împlinirea a 42 de ani.

Bier, din iarbă pe margine: „Deși mi-e dor să joc, sper să nu fie nevoie de mine pe teren”

Din această iarnă iarnă, Attila Bier și-a schimbat statutul la Șoimii Lipova. A schimbat echipamentul de jucător pe treningul de antrenor secund, cu toate că în Ungaria încă se mai bagă la antrenamente, în special la alergări și „miuțe”. Iar atâta timp cât Jichici are probleme la genunchi, iar lipovanii nu au identificat încă un alt mijlocaș cu profil defensiv, s-ar putea ca Bier să mai fie solicitat și în retur. „Este puțin greu pentru mine, sper să mă obișnuiesc cu noua postură. Deși mi-e dor să joc, sper să nu mai fie nevoie de mine pe teren. Oricum eram mai vorbăreț pe teren, acum trebuie să fac asta de pe margine. Deocamdată cochetez cu această nouă situație, probabil că mă voi înscrie și la curs de instructori-antrenori, deocamdată acum sunt așa, între jucător și antrenor secund. Încet, încet, progresăm fizic, păcat de accidentările lui Calvin, Kocsis și Jichici, sperăm să nu fie prea grele. Lucrăm mult tactic, suntem în căutări pentru formula de joc, mai avem de muncit și vom vedea la meciurile amicale pe unde ne situăm. Nu avem probleme de nici un fel cu băieții, sunt foarte disciplinați, ascultători, ambițioși și dornici de afirmare și asta e foarte bine”, ne-a mărturisit experimentatul fundaș, care a evoluat inclusiv în Liga 1 cu Internațional Pitești.

29 în alb și albastru, în Ungaria

Delegația „șoimilor” în țara vecină e condusă chiar de președintele Radu Pop, iar din staff mai fac parte, pe lângă „principalul” Sabău, „secundul” Bier și preparatorul fizic, Bogdan Hetco, maseurul Călin Petrică, asistentul medical, Alina Trif și organizatorul de  competiții, Claudiu Trif.

Lotul de jucători:

Bujor, Iliescu – portari

Iova, Calvin, Pașcu, Turai, Lupșe, Bier, Stoin, Kocsis, Vasiu – fundași

S. Popa, Jichici, C. Poiană, Duță, Filimon, Deta, Tiponuț, D. Rusu, A. Popa – mijlocași

Himcinschi, Trabalka, Vasinc – atacanți.

Lipovanii se „repatriază” pe 2 februarie, urmând să demareze „operațiunea” meciuri amicale, împotriva următorilor adversari: UTA (7 februarie), Pecica (10 februarie), Ghiroda (14 februarie), Cermei (17 februarie), Dudeștii Vechi (24 februarie).

Galerie foto antrenament de dimineață

Galerie foto antrenament de seară









Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button