Sporturi de contact

Judoka arădeni sub 18 ani se bat pentru medaliile naționale în weekend chiar acasă, la Sala UAV ”Mihai Botez”



Leagănul judoului românesc e pregătit se găzduiască finala campionatului național la Under 18, rezervată celor mai buni juniori II și cadeți din țară. La aniversarea a 50 de ani de judo în România, Federația Română de specialitate nu a ales întâmplător Aradul, atâta timp cât legendarul Mihai Botez e considerat părintele artelor marțiale din spațiul carpato-danubiano-pontic. De altfel, prima competiție națională de anvergură a anului 2018 va fi organizată de Sala Universității Aurel Vlaicu, care din toamna anului trecut poartă numele lui Misa-bacsi.

Peste 300 de judoka vor poposi în orașul nostru în încercarea de a cucerii laurii, sub forma medaliilor, dar și a plachetelor de sticlă oferite de către organizatorii arădeni. În numele acestora, au vorbit, astăzi, în fața presei omul de afaceri, Silviu Turc și antrenorii Arpad Nagy și Dorin Drimbe.

„Suntem onorați că Aradul va putea să găzduiască o asemenea competiție, pentru copiii născuți în anii 2001, 2002 și 2003. Am reușit să fim gazde cu sprijinul Asociației Județene de Judo, adică absolut toate cluburile din Arad au pus umărul la organizarea finalei. Să nu uităm în acest an sărbărim o jumătate de centenar de la înființarea Federației Române de Judo, iar orașul nostru are un rol simbolic prin regretatul Mihai Botez. De fapt, prin faptul că aceste <<naționale>> se desfășoară la Sala UAV, ce a luat numele lui soke Mihai Botez, evenimentul capătă o greutate și mai mare”, susține  Silviu Turc, unul din tot mai puținii oameni de afaceri arădeni ce se implică în sportul din orașul nostru.

Revenit de la cupele europene din Italia și Spania, acolo unde i-a aruncat în luptă pe David Nagy, David Turc și Kinga Bleicziffer, trei dintre judoka cu șanse la medalii în weekend, profesorul Arpad Nagy atrage atenția asupra dificultății întrecerii. „Vor fi peste 300 de sportivi prezenți Arad, o cifră foarte bună pentru un Campionat Național. Tot timpul Aradul are speranțe la medalii, însă doar duminică seara vom știi exact cum stăm.  Avem mulți sportivi înscriși atât din municipiu, cât și din județ, dar trebui spus încă de pe acum că dificultatea competiției va fi mai mare ca altădată. De ce? Simplu, Federația a desființat categoria Under 16 și, astfel, unii dintre sportivi, mulți dintre ei chiar arădeni de-ai noștri, vor avea adversari și doi ani mai mari decât ei. Iar la acest nivel, această diferență de vârstă chiar contează. Totodată, faptul că suntem gazde poate să însemne atât o motivație în plus, cât și o emoție prea mare. Evoluezi acasă, te pot urmări cei din familie, prietenii, câteodată poate fi un lucru bun, altădată nu prea…Depinde de psihicul și concentrarea fiecărui sportiv, noi ne punem toată încredere în ei”, a punctat antrenorul Arpad Nagy.

Cam pe aceeași lungime de undă s-a aflat și tehnicianul CSM-ului arădean, Dorin Drimbe. „Avem speranțe pentru acest turneu, dar aveam speranțe și mai mari dacă s-ar fi menținut și categoria Under 16. E primul an în care se concurează în acest fel, e practic un an al tranziției. S-au desființat mai multe niveluri de vârstă, pe motive financiare, vom vedea pe parcurs dacă e un lucru bun sau nu. Eu consider că prin această decizie va scădea numărul de sportivi, deoarece dispare motivația obținerii de medalii și vor migra spre alte sporturi, dar rămâne de văzut. Concurând și la Under 16, sportivii șanse mai mari să urce pe podium. Ca și sportivi arădeni cu șanse la obținerea de medalii i-aș vedea pe David Nagy, Kinga Bleicziffer, Alexander Păcurariu, David Turc, Radu Stana, Larisa Halic, Roxana Iosub  sau Iulia Baciu. Dar sunt și alți copii buni, capabili de surprize plăcute, cum și peste două săptămâni, la finala de U 15 avem alte speranțe de medalii. Juniorii noștri III merg la Râmnicu Vâlcea, dar, în general, luna martie e plină ca și competiții. Mai e programată o zonă școlară, mai e și finala de U 21, la Focșani, iar seniorii se bat pentru medalii la Cluj. Ca nu mai vorbim despre Cupa europeană de la Zagreb” , a completat Drimbe.

Cu mențiunea că ocupanții primelor două locuri la fiecare categorie au asigurată prezența la Balcaniadă în numele României, vă prezentăm programul detailat al competiției:

Vineri

Orele 15,00-18,00: Validarea documentelor la sala CSȘ Gloria Arad – Cântarul neoficial: 16.00 – 18:00

Cântarul oficial (feminin și masculin): 18,30 – 19,30 la sala CSȘ Gloria (categ. -40 kg, -44 kg, -48 kg, -52 kg, -57kg, -63 kg -46 kg, -50 kg, -55 kg, -60 kg, -66 kg, 73kg)

Ora 19,00: Şedinţa tehnică şi tragerea la sorţi

Sâmbătă

Ora 10,00: Începerea concursului pe trei suprefete Sala de Sport „Mihai Botez” a Universității Aurel Vlaicu Arad

– Feminin -40 kg, -44 kg, -48 kg, -52 kg, -57kg, -63 kg – Masculin -46 kg, -50 kg, -55 kg, -60 kg, -66 kg, 73kg

– Cântarul oficial: 17:30 – 18:00 la Sala de Sport “Mihai Botez” a Universitatii Aurel Vlaicu Arad

– Feminin -70 kg, +70 kg

– Masculin -81 kg, -90 kg, +90 kg

Duminică

Ora 09,00: Începerea concursului pe trei suprefete Sala de Sport „Mihai Botez” a Universității Aurel Vlaicu Arad

– Feminin -70 kg, +70 kg

– Masculin -81 kg, -90 kg, +90 kg









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button