Editoriale

Numai la Arad nu se poate! UTA și FCC ICIM vor să afle oficial de ce municipalitatea face notă discordantă de restul țării privind condițiile de finanțare





De câțiva ani buni, sporturile din echipă din orașul nostru sunt la pământ. Aradul mai e reprezentat în elită doar de baschetbalistele FCC ICIM Arad, care – însă – nu-și mai pot respecta blazonul atâta timp cât se bat cu formații ce beneficiază de alte condiții de finanțare și poloiștii de la AMEFA. Și aceștia se zbat în anonimatul Superligii și, oricum, nu ar avea unde retrograda. În eșalonul secund, o mai avem pe UTA, o echipă de rugby care e ciuca bătăilor tot din cauza nefinanțării de la bugetul local, o alta de volei ce nu o duce nici ea prea bine, iar handbalul trăiește doar prin grija orașului Chișineu Criș.

Revenind la formațiile reprezentative ale județului,  foste campioane ale României, lucrurile par pe cât de nedrepte, pe atât de neclare. Utiștii se uită în jur și-și dau seama că din cele 18 combatante cu care se (mai) bat în Liga 2-a, doar alte trei, timișorenele ASU Poli și Ripensia și Luceafărul Oradea, nu beneficiază de sprijinul autorităților locale în sensul împământenit în România. Adică toate celelalte 14 divizionare secunde le pot plăti – bine mersi – salariile sportivilor, antrenorilor și ale celorlalți membri ai staffului, în timp ce la Arad, milionul de euro e destinat altor cheltuieli, dar și acelea numai din luna mai a fiecărui an încolo. De ce luna mai? Fiindcă atunci se semnează contractul de finanțare, pe bază de proiecte, cu Centrul Municipal de Cultură Arad, care – însă – poate ar trebui să lămurească odată pentru totdeauna de ce în alte părți se poate și la Arad nu?

În acest sens, cluburile UTA și FCC ICIM Arad chiar au trimis adrese scrise pe adresa CMCA, în care cer lămuriri exacte privind condițiile finanțării. „Bătrâna Doamnă” tocmai a optat pentru o politică „low-cost” privind salarizarea și chiar și așa e în imposibilitatea de a se achita la timp față de jucătorii și antrenorii săi, iar conducerea ICIM-ului a fost și mai tranșantă. Ea a anunțat că în actualele condiții de finanțare nu va mai pleca la drum într-un nou sezon, așa că situația e gravă, chiar critică.

Ceva ne spune, însă, că CMCA-ul, ca și departament al Primăriei conduse de Gheorghe Falcă, se va face că plouă sau în cel mai rău caz va da vina pe legislația din România. Numai ca aceasta nu îi mai ține de scuză odată cu ordonanța de urgență numărul 38 a Guvernului României, ca și completare la Legea 69/2000. Conform ordonanței, cluburile și asociațiile sportive pot beneficia de ajutor financiar în limita a maximum 5% din bugetul aprobat, iar banii pot fi utilizați inclusiv pentru plata salariilor către sportivi. Sau cel puțin ar trebui să funcționeze principiul conform căruia unde legea nu interzice, înseamnă că permite.

De altfel, așa se întâmplă la 90% dintre cluburile primelor două ligi la fotbal (pe lângă grupările deja menționate din Liga 2-a, mai sunt FCSB, Viitorul și Dinamo în elită ce trăiesc din bani privați) și 8 din 9 grupări din Divizia Națională de Baschet Feminin, care funcționeazaă bine mersi pe spinarea autorităților locale. Adică, peste tot în țară s-a aflat de ordonanța 38, numai la Arad nu.

Așadar, înainte de a depune noi proiecte pentru prima sesiune din 2017 (data limită fiind 5 martie), UTA și ICIM-ul așteaptă lămuriri privind condițiile de finanțare. Istoria și palmaresul le obligă să aibă o anumită prestanță, să performeze an de an, doar că vremurile spun că Afumați sau Clinceni, respectiv Sfântu Gheorghe sau Alexandria, te bat fluierând doar pentru că…la Arad nu se poate.

P.S.

Iar că la Arad nu se poate este cât se poate de limpede atunci când vorbim despre stadioane. Noua arenă „Francisc Neumann” se tot construiește de vreo patru ani încoace și numai o minune o va finaliza în această vară, iar la „Motorul” încă nu s-a semnat contractul pentru montarea gazonul sintetic.









15 comentarii

  1. Degeaba comentam doar prin ziare, acest Falconeti tot bine o duce… si o va mai duce bine! A distrus 3 stadioane fara sa faca macar unul inainte de a distruge. A distrus un strand, un fel de muzeu istoric al Aradului. A distrus viata de noapte, care era una cunoscuta in tara sau zona. Aradul a devenit de ceva timp un oras al batranilor, iar vina ne apartine noua. Nu mergem la vot (adevarul ca nici nu a existat cv concurent mai de doamne ajuta), merg tot batranii. Toate firmele ii cam apartin, mai direct sau indirect, de unde face bani (recons, technodomus, firma de borduri, semafoare, etc). Bai ediluțule, pana nu demult(cativa ani buni), cand nu aveai atata tupeu si atata rautate in tine vis-a-vis de ce inseamna Arad, ICIM-ul era vesnic campioana sau vicecampioana, acum se zbate in mediocritate. UTA era UTA! Incet, isi pierde din identitate cu toate schimbarile tale (ba e Bara, ba Gio, ba UTA BD… la toate ai contribuit. A fost vreodata de bine!?). Joaca de un an la Siria! De UN AN!!!!! UTA este al Aradului si al aradenilor, nu a Siriei sau Bradului (cu scuzele de rigoare pt sirieni). Sportul e AMBASADORUL unui oras! Cand realizezi si tu asa ceva, distrugatorule? Pot continua cu multe exemple, dar nu vreau sa te fac vedeta… in orasul asta, UTA si ICIM trebuiesc sa fie vesnic vedete! ?

    0
    0
    1. Dar ce avea Sebi Bulumac, prietene?
      Cu ce era mai prejos decât acest personaj obscur și parvenit, oltean travestit in hunedorean, intrat in politică pe ușa din jos, pe numele lui, Falcă?

      0
      0
      1. Bulumac era super ok, dar a greșit alegând să meargă alaturi de PSD , care până atunci nu câștigase vreodată la Arad..in 2020 sunt convins că va câștiga, dacă nu cumva va candida Ana Maria Nyeky care a făcut lucruri frumoase și a ajuns foarte apreciata in oraș

        0
        0
          1. Lumea e atât de scârbită de politic , că un independent zic că poate câștiga, mai ales daca e o figura simpatica cum e primărița de la Petriș!

            0
            0
  2. Din pacate , orasul e condus de un primar MEDIOCRU (termen indulgent) , pe care nu il intereseaza aproape deloc sportul !!! Tragic e ca si orasul „il intereseaza ,, doar prin prisma intereselor proprii !!! (Lucru usor de constatat daca comparam Aradul cu aproape oricare alt oras din Transilvania , resedinta de judet si nu numai !!! Pacat , mare pacat !!!

    0
    0
  3. La Arad falconeti a demolat tot ce inseamna arena de sport si se chinue sa ridiceo arena ridicola de 5 ani.La timisoara se vor construi 2 stadioane inainte ca falconeti sa termine ceva ce el numeste stadion..Ce sa mai vorbim de Craiova. Te apuca rasu-plansu jalnic.Vrem peformonanta sportiva fara mdici, fara nutritionisti,fara echiipamente medicale asa in dorul lelii de dragul lozincii `Campioana provinciei.UTA si spritul ei a murit domnilor.

    0
    0
  4. Un motiv penttu care in alta parte se poate si la noi nu, ar fi acela ca in partile alea au cluburi infiintate in subordinea administratiilor locale, iar la noi cluburile sunt de drept privat, cel putin UTA. Nu stiu sigur dar o sa caut maine pe MTS lista cluburilor, cel putin cele din liga 2. Sa facem o comparatie si atunci putem vorbi. Ptr cluburile de drept privat s-avreglementay ca pot fi finantate doar pe baza de programr sportive. Cluburile sportive suny in subordinea Consiliilor locale, e altceva.

    0
    0
  5. Nu am mai scris de mult !!!! Dar intrebarea este cine raspunde cine ocupa functia de reprezentant al MTS din judeti ????? Nu cumva dl Mészár Alexandru !!!! Va spune ceva !!!! Deci numai Falca e de vina Oare ????

    0
    0
    1. 5% este limita pentru cluburi private … daca sunt cluburile institutiilor, nu se supun acestei legi ci legii administratiei publice locale, ele fiidn infiintate prin ordin de prefect, nu prin tribunal … deci se pot aloca fonduri ˝fara numar˝ in cazul cluburilor primariilor …

      0
      0
      1. Asa e la cele de stat nu este limita, doar ca nu am retinut sa se infiinteze prin ordin de prefect, ci prin hotarare a consiliului. Intrati pe MTS e si un ghid de infiintare si mai e si oosta pe judete a tuturor formelor de organizare care au CIS si acolo puteti vedea forma de organizare a fiecarui structura sportica din tara care a obtinut acel CIS. La Arad apar doua UTA.

        0
        0
        1. consiliul local este chiar actionarul, sigur ca dau o hotarare de consiliu de infiintare, iar prefectura aproba hotarirea

          0
          0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button