UTA Arad

Banii de la Primărie pentru UTA scad de la an la an! „Roș-albii” au câștigat la prima sesiune de proiecte 3,5 milioane de lei, Sibiul – răsfățată de autorități



La una dintre conferințele de presă de anul trecut, Gheorghe Falcă susținea că Primăria, prin Centrul Cultural Municipal Arad, mărește progresiv, de al an la an, suma alocată prin proiecte echipei fanion a Aradului. Numai că cifrele spun puțin altceva, sau cel puțin comparația din ultimii doi ani. Cât despre 2018 nu sunt semnale că lucrurile vor sta mai bine.

În 2016, UTA primea de la CMCA 7,7 milioane de lei, iar în 2017 – 5,3 milioane de lei. Așadar, nici vorbă de creștere, dimpotrivă. În fine, de două zile s-au făcut publice și sumele alocate de Centru pentru sportul arădean, iar „Bătrânei Doamne” a fotbalului românesc îi revine suma de 3,5 milioane de lei. Vorbim despre prima sesiune de proiecte, însă, de obicei, tranșa de bani din cea de-a doua sesiune este și mai mică, poate chiar jumătate din prima. Așadar, e greu de crezut că se va sări peste suma alocată anul trecut și oricum, după cum se știe, acești bani nu pot fi utilizați de club decât din luna mai încolo, fără a include aici cheltuieli cu salarii către jucători și antrenori. Spre deosebire de alte 14 grupări din cele 18 ale ligii secunde la fotbal.

Prin comparație, orașul Sibiu alocă pe an echipei de fotbal Hermannstadt 12 milioane de lei. Și tot în orașul de pe Cibin, autoritățile locale au anunțat că vor investi 17 milioane de euro în refacerea stadionului, ce urmează a fi omologat de Liga 1. Termenul de finalizare? „Lucrările vor dura cel puţin 12 luni, având în vedere că se doreşte ca, în aceeaşi perioadă, să se şi joace fotbal pe acel teren. Deci trebuie un şantier greu de organizat să şi joci fotbal şi să şi lucrezi”, a afirmat Astrid Fodor, primarul Sibiului.

Ce avem la Arad? Un stadion „Francisc Neuman” aflat în reconstrucție din anul 2014, fără un termen clar de finalizare. O arenă „Motorul” de pe care UTA a fost alungată la Șiria în primăvara anului trecut, tocmai pentru a se putea schimba gazonul foarte prost cu unul sintetic. După 12 luni avem doar un câștigător al licitației, care, în parteneriat cu Primăria, se va apuca de lucrări când vremea le va permite…

Și, dacă am deschis televizoarele luni seara, am putut asista la sărbătoarea inaugurării terenului din Sfântu Gheorghe. Aici, Sepsi, ce și-a câștigat dreptul de promovare în Liga 1 tocmai în detrimentul UTA-ei, a jucat primul său meci acasă, în nocturnă, cu 4700 de spectatori în noile tribune are arenei covăsnene. Ca să nu mai vorbim despre calitatea gazonului, în condițiile în care ninsese la Sfântu Gheorghe weekendul trecut.

Comparațiile pot fi extinse și la alte orașe și județene, dar cred că am plictisi arădeanul, cam obișnuit deja cu ideea că în orașul lui Falcă lucrurile merg și așa…

***

Pentru conformitate vă redăm mai jos lista tuturor proiectelor declarate eligibile de CMCA, în prima sesiune de finanțări nerambursabile din 2018 pe linie de sport.

„UTA – Campioana noastră” (Asociația FC UTA – 3.500.000 lei),

„Participare în Liga Națională de Baschet” (CS Baschet – 1.400.000 lei),

„Ediție aniversară Raliul Aradului” (AMC Racing – 500.000 lei),

„Participarea luptătorilor de la CS Astra, campioni în Superliga de seniori și juniori, la competiții” (ACS Astra – 280.000 lei),

„Turneul de vară Atletico – fotbal pentru copii și juniori” (ACS Atletico – 80.000 lei),

„Susținerea sportului de performanță majorete și twirling” (ACS Mistral – 50.000 lei),

„Continuitate în voleiul de performanță” (CS ProVolei – 50.000 lei),

„Mergem mai departe în fotbalul feminin” (ACS Piroș Security – 50.000 lei),

„Festivalul Internațional de Șah – ed. a XI-a” (Șah Club Vados – 50.000 lei),

„Aradul dansează” (CS Ballroom Dance – 40.000 lei),

„Festivalul luptelor arădene în Centenarul Marii Uniri” (ACS Astra – 40.000 lei),

„Pregătire și participare la CN de baschet” (BC Valbon – 30.000 lei),

„King of the Hill” (ACS Hard Enduro – 30.000 lei),

„Oina, tradiție și originalitate” (Univest – 22.000 lei),

„Șahul de performanță” (ȘC Vados – 17.500 lei),

„Finalele CN Ciclism pe șosea” (ACS Voința – 13.000 lei),

„Cupa FR la Ciclism pe șosea” (ACS Voința – 12.000 lei),

„Cupa Mureș 2008 – canotaj academic” (ACS Voința – 7.500 lei)

„Participare CN de Rafting” (ACS Voința – 5.000 lei).

Toate aceste proiecte însumează 6.177.000 lei, prima sesiune din 2017 atingând 5.750.500 lei.

Opt proiecte depuse la categoria „Promovarea sportului de performanță” nu au întrunit punctajul minim. Ele au fost depuse de: Atletico (2), Academia Broșovszky (ambele fotbal), ACS West Sport (2 – ambele bărci dragon), Asociația Județeană de Atletism (concurs de aruncări) și CS ProVolei (2 – volei pe plajă, respectiv volei seniori).

 La categoria ”Sportul pentru toți”, șapte proiecte din 12 au trecut etapa de selecție în prima sesiune sesiunea I. Astfel, West Sport a primit 15.000 lei pentru „Cupa Aradului la Dragon Boat” și 10.000 lei pentru „Maraton nautic Arad – Pecica, ed. a VI-a”, CS al surzilor „Tăcerea” – 4.000 lei pentru „Rolul sportului în viața tinerilor surzi”, iarUnivest – 2.000 lei pentru „Cupa Zărandului la oină”. O „felie” mai mare i-a revenit ACS Experiența Multisport, respectiv 70.000 lei („Maratonul, semimaratonul și crosul Aradului”), dar și celor de la ACS Mistral, respectiv 45.000 lei pentru „Festivalul internațional de majorete”. În fine, clubul Valbon a mai primit și el 17.000 lei, pentru proiectul „Pregătirea și participarea în Liga Națională U12 – Festivalul de Baby și MiniBaschet”.








25 comentarii

  1. Banii astia oricum nu se pot folosi pentru plata salariilor, falca se lauda ca da 1 milion de euro la UTA in trecut, dar banii respectivi nici nu s-au putut cheltui !

    0
    0
    1. @1945!!!!!!Ohohooooo!Nu s-au putut cheltui?Ba chiar daca ar mai fi fost inca de 3 ori pe atatia!
      Ai auzit de circuitul apei in natura?Nu?Atunci urmareste-ma cu atentie:Falca,ma rog,primaria prin CMCA,da niste bani.Clar!Nu este nimic nou ca UTA si Atletico este aceeasi bucatarie,nimic surprinzator.Impreuna au 16 grupe de juniori(cu o pozitie separata a lui Dan Tapos,care antreneaza separat doar portarii,neincluzand aici echipa mare.
      Pe aceeasi cale,iti spun ca aceste loturi numeroase de juniori,se pregatesc,primesc echipamente,fac deplasari(transport) si cazari in competitii oficiale chiar si „acasa”, dar cel mai important si strigator la cer este faptul ca pentru ei,se plateste antrenamentul pe bazele sportive ale primariei!Sega,ICRTI,Sannicolau,Gloria,nemaivorbind ca pe sezonul rece,din noiembrie pana in martie,clubul plateste locatiile tip balon sau cort private,gen Bendea,(in majoritate),AMC,Vladimirescu,Marginean.Inmulteste doar aceste sume si iti garantez ca te va apuca ameteala,cheltuieli/luna!
      Adica tradus:Primaria iti da niste bani cu mana dreapta,dar cu stanga te tunde,reancasand chirii/ora la terenurile pe care le administreaza!Atunci care ar fi logica?

      0
      0
      1. Și nu e un ajutor consistent și așa? Fără primărie care cu o ✋ dă și cu alta ia înapoi , nu ar fi activitate!

        0
        0
  2. Ce tot vorbiti de bani , nu merita bani ,si daca le dati milioane de euro tot nu promovează , anu trecut au vîndut 2 jucători pe bani multi si unde sunt bani ? Rezultate zero

    0
    0
  3. De ce nu vine un investitor cu bani frumosi, care sa duca UTA acolo unde e locul??
    Eu imi doresc ca UTA sa fie cea mai puternica echipa din Romania, sa castigam capionatul, sa mergem in europa, si multe altele.
    Clubul meu de suflet, de mic copil sunt fan UTA, si fan raman pana la moarte.
    Ma rog sa vina un investitor cu bani
    UTA este viata mea ??

    0
    0
  4. Imi doresc sa castigam al 7 lea titlu a romaniei, 8, 9 si asa mai departe.
    Mai un pic sa e gata stadionul.
    Sa vina un investitor cu bani si serios
    Doamne ajuta !!!!

    0
    0
  5. Nu uitati cursul RON-EUR si inflatia,asta pentru o imagine cat mai apropiata de adevar. Practic, scade valoarea fondurilor alocate ,in termeni reali.Deci, fUIE Malca si evident,
    HAIDE UTA!!!

    0
    0
  6. Din pacate in Arad nu se vrea performanta, nu doar in fotbal…ci si in restul sporturilor.
    Mai avem 1-2 sportivi cu talent…care probabil se antreneaza pe unde apuca, pe banii proprii sau in alte judete.

    Infrastructura e ZERO si pe primar il doare la bascheti….pana in 2020 mai e mult?
    Sper sa fie ultimul scrutin al lui….

    0
    0
  7. Corect Gaby acest club trebuie scos la vanzare , trebuie preluat de o companie privată , care sa isi dorească performanta , sa conduca ei pe banu lor

    0
    0
  8. mai acum cateva luni spunea un administrator de la dreptunghiul verde (nici nu vreau sa-i dau numele sa nu-i fac reclama proasta),de unde de altfel am fost hasiit ca nu eram pe fregventa(gustul) lor,ca la UTA e numai lapte si miere….ca UTA e un club curat fara datorii, e.t.c….ar fi bine totusi sa se intrebe ce sa facut cu 3 000 000 euro in doi ani?!era culmea sa mai acumuleze si datorii in aceasta perioada, iar acum clubul se afla in situatia in care se afla….dupa ce au jumulit ce era de jumulit!?.RUSINE!!!

    0
    0
    1. Mulțumesc pentru reclamă! Dreptunghiul Verde e un grup privat creat de mine personal pentru mine și prietenii mei. Acolo au fost adăugați mulți oameni cu care în timp am legat amiciții și chiar prietenii și în general în 99,99% dintre cazuri, chiar dacă avem polemici, atmosfera e una frumoasă. De ce? Pentru că respectăm câteva reguli de bun simț. Nu e cazul tău pentru că nu pot să îngădui ca în spațiul meu privat se mintă la adresa mea. Așa cum continui să o faci deși am dovedit inclusiv cu print screen-uri ale discuției noastră că minți cu nerușinare pe același subiect. Atunci când ai comparat situația de la club cu cea din era Marțian am spus într-adevăr că acest club nu are datorii! Ceea ce este adevărat! Nu am susținut niciunde că la club este lapte și miere. Această afirmație a ta este o MINCIUNĂ! Continui să minți pe acest subiect și continui să-l abordezi. Obsesie și mitomanie! Poate ar fi cazul să îți pui câteva întrebări legate de manifestările astea.

      0
      0
      1. daca tot te-ai bagat in seama…intreaba-l pe Meszar ce o facut cu atatia bani si lasa-ma pe mine in durerea mea….sau nu te intereseaza….?! pute-ai din bun simt sa -mi dai dreptate ca tot ce am sustinut atunci acum se adevereste…

        0
        0
      2. nici tie nu ti se par cam multi banii cheltuiti in ultimii doi ani?! eu ma intreb pe ce?! daca salarii nu ai voie sa platesti…atata costa deplasarile sau si chiriile la terenurile de antrenamente? atunci inseamna ca , cu o mana da si cu una ia…intr-un final eu ziceam ca se impune o intrebare: ce sa facut de 3000000 euro dati din banii nostri, daca erau rezultate, parca mai treceai cu vederea, dar asa?! sa te bati sa nu retrogradezi si pentru asta sa-l pui si pe Popa sa dezbini toti utistii, mi se pare o ticalosie…sau poate gresesc eu!

        0
        0
        1. Gabriel, se platesc mult mai multi bani pe chirii si terenuri de antrenament! Se platesc pozitii pentru toata ziua pentru a bloca accesul altor echipe pe terenurile primariei, iar acestea sunt de cele mai multe ori goale, nu se antreneaza nimeni! Sunt bani aruncati pentru a bloca accesul altor echipe aradene de a inchiria aceste terenuri! Fara concurenta!

          0
          0
          1. si atunci despre ce vorbim?! asta inseamna finantarea UTA….?eu nu o vad cu ochi buni si pe baza sanatoasa,corecta, din cauza asta nu se inghesuie investitori in fotbalul romanesc, din pacate singura varianta de moment este modelul Hagi, dar care impune sa exportam carne tanara si noi sa ne afundam si mai adanc cu jucatori de liga III de afara care ajung mari vedete in liga 1 la noi…din cate am inteles si la viitoarele alegeri Aradul nu doreste schimbare….

            0
            0
          2. @toma alimos!!!!!Nu este adevarat ceea ce scrii!E foarte greu sa fie programate toate grupele UTA&Atletico zilnic pe terenurile primariei,la fel si la bazele private,”Bendea”(Liga 1),AMC,Vladimirescu sau Marginean.
            Sa nu omiti sau sa uiti ca exista 16 grupe + pregatire portari,separat de 2 ori pe saptamana.Aceste grupe sunt juniori si nu iti trebuie multa materie cenusie ca sa-ti dai seama ca sunt elevi,deci indisponibili pentru antrenamente pana cel putin la orele 15.Nu este absolut usor sa-i imparti dupa amiaza la antrenamente,pe un program bine stabilit.Vezi,daca nu stii,ca exista si alti,oameni care joaca pt placere si au rezervari platite,cu mult timp inainte.
            Cei mai mici,sa zicem 2005-2006 pana la cei mai mici,2012,nu pot fi scosi afara,pe frig.
            Cand apare putin soare si caldurica,UTA iese pe Sega,Sanicolau,ICRTI iar Atletico,pe baza proprie,fosta FZ unde se mai antreneza si unele grupe UTA.De anul trecut,Sore Botis i-a dus pe ai sai 2006,in baza proprie,in Bujac.per total,cheltuielile sunt enorme.
            DAR!!!!!!Durerea este alta:UTA mare,in caz de timp nefavorabil,cum am avut parte in ultimul timp,se antreneaza pe unde apuca si este evident ca au intaietate,deci grupele de juniori se mai comaseaza dupa posibilati si fac loc seniorilor!
            Acum intrebarea citata dupa @Pelin:cine este de vina?
            Raspunsul este unul singur,fara echivoc…..Omul care face si desface in Arad!!!Number one,cross the nation!Nu esti in stare sa acoperi Motorul cu un sintetic,ce sa mai vorbim despre un teren cu 3-4 corturi,tot al primariei sa fie,in caz de vreme nefavorabila?Acelea nu ar aduce bani oare?
            Dar despre ce mai vorbim?

            0
            0
      3. TU ma faci pe mine mincinos?! ca in urma cu ceva timp nu ai fi dat un goz rau pe Meszar si acuma ai ajuns sa-l injuri! despre ce vorbim, acuma macar sa clarificat relatia voastra cu el, ca la inceput a-ti crezut ca el conduce clubul…

        0
        0
  9. Ca sa vina companie cu bani , cei ce au palmaresul SCU împreună cu actuali conducători si primaria , sa scoată la licitație clubul , denumire stadion , numai asa putem vorbi de performanta

    0
    0
  10. Nu iti vine nimeni in fotbalul asta sunt prea multi mafioti . De ce sa vi cu bani de acasa ? Sa castigi ce ? O liga cu 0 echipe de traditie , doar Dinamo ce a mai supravietuit , in rest …….

    0
    0
  11. Dacă vrem să scăpăm de Falca,nu ne rămâne decât să mergem în număr cat mai mare la viitoarele alegeri,altfel riscăm să nu mai avem nici un fel de sport in Arad. Din păcate sa adeverit din nou, ca acest domn primar este totalmente anti sport,vrând si încercând din răsputeri să facă rău sportului aradean. Păcat, mare păcat, cândva eram o forță pe plan sportiv,iar acum ne scufunda in mocirlă cu toate cluburile din Arad. Încă trăiesc cu speranța că nu e prea târziu si se mai poate reabilita situația.

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button