UTA Arad

La a 73-a aniversare, UTA îl readuce în prim plan pe Andrei Mercea





Miercuri, 18 aprilie, este ziua în care se împlinesc 73 de ani de când baronul Francisc Neuman semna actul de naștere al UTA-ei. Clubul marchează momentul în 2018 prin readucerea în prim-plan a unui fotbalist-simbol: Andrei Mercea.

De patru ori campion național cu echipa roș-albă, dublu câștigător al României, component de bază al echipei reprezentative în anii ’50, Mercea avea să devină unul dintre antrenorii importanți de copii și juniori ai Aradului după ce și-a încheiat activitatea de fotbalist.

Cinci decenii a fost reper al UTA-ei și al fotbalului arădean, iar întreaga viață sportivă a visat s-o cuprindă într-o carte, pe care a și început-o. Din păcate, destinul l-a împiedicat s-o încheie, Andrei Mercea s-a stins în anul 2002, cu două luni înainte să împlinească 77 de ani.

Acum, amintirile unui sportiv imens, cu o carieră fantastică, văd lumina tiparului: miercuri, 18 aprilie 2018, de ziua UTA-ei, de la ora 17:00, vă așteptăm în Sala ”Centenar” de la Biblioteca Județeană ”Alexandru D. Xenopol” Arad, pentru lansarea cărții ”Andrei Mercea – Campionul care desena inimi”, scrisă de Radu Romanescu. Autorul și așteaptă cât mai mulți utiști la lansarea de mâine.

La mulți ani, UTA!









20 comentarii

  1. Toți componenții legendari ai UTA merita omagiu și aduceri aminte !Pentru cei mai vechi dintre noi ei erau un fel de Ludovicii ai Franței. Nu am prins jucând pe Mercea,VACZY,sauFarmatysi am inceput in 1961/62 cu echipa ce pregătea succesul din 70 .Adică Coman – SZUCS. -Bacut ll -Neamtu. – Kapas–Seres. –Pop–Metkas –Tarlea –Florut -Czako l. Hai UTA !!

    0
    0
  2. Din echipa ce jucat in 1961/62 nu a fost nimeni in echipa campioana in 1969 sau 1970.Din contra, aceasta echipa s a salvat de la retrogradare intr un joc cu CRISANA Oradea in ultima etapa.

    ALT LUCRU IMPORTANT

    Emeric IENEI e nascut in satul AGRISUL MARE comuna TIRNOVA judetul ARAD si nu in satul AGRISUL MIC comuna HASMAS asa cum cei care nu stiu scriu si DEZINFORMEAZA.

    FOARTE IMPORTANT

    CEI CE IUBESC UTA SA INVETE SA SCRIE CORECT NUMELE JUCATORILOR. MACAR ATIT.

    daca nu stiu sa se lase pagubasi.DACA NU STII,NU ITI BATE JOC !

    0
    0
    1. Felicitari domnule Meches!Daca sunteti cel adevarat,cei care dau negative pe aici nu stiu cine sunteti si va iau in deradere!Pacat!
      Va rog sa reveniti cu „de toate”,despre UTA!Daca nu dvs,atunci cine?

      0
      0
      1. Daca gresesti o litera intr-un nume e vorba de altcineva.
        Daca nu ii scrii corect numele iti bati joc de el.
        Nu stii nici cum il cheama.E rusinos
        Numele unui om trebuie scris corect nu cum ne place,Trebuie scris cum a fost sau cum e in buletin.,in Cartea de identitate.
        Cei care scriu trebuie SA INFORMEZE nu sa DEZIMFORMEZE cititorul
        Am foarte multi dusmani STIU .eu nu am treaba cu ei. SA FIE SANATOSI

        Cine vrea sa ma citeasca poate sa o faca
        Am blogul meu sport,sport,sport si nu …numai Am peste 185 000 de accesari din toata lumea Si din Republica Dominicana.

        Cine m-a citit sau ascultat stie cine sunt.

        0
        0
  3. Felicitări pentru carte! Ar trebui ca toate cărțile scrise despre UTA să poată fi comandate și/sau cumpărate de pe site-ul clubului. De asemenea, pentru 2020, când vom aniversa 75 de ani de la înființare, ar fi excelent dacă am avea o monografie despre istoria unuia dintre cele mai prestigioase nume ale fotbalului românesc!

    0
    0
    1. Pefect punctat!Dar tocmai domnul Ionel Meches,luat in deradere mai sus,ar fi unul dintre cei care viseaza toata istoria UTA-ei si tot ce a tinut de ea!

      0
      0
      1. E adevarat
        Am toate jocurile UTA -ei, Campionat districtual,Divizia A,Divizia B,Liga a IV-a,Liga III-a,Liga a doua,toate jocurile din Cupa Romaniei,cele peste 330 de jocuri internationale amicale si oficiale,cartea de vizita a fiecaruia din cei peste 800 de jucatori care au jucat pentru UTA intre anii 1945-2018 cartea de vizita a celor peste 70 antrenor principali care au antrenat UTA,cartea de vizita a celor peste 60 de jucatori de la UTA ce au jucat in echipa nationala,cartea de vizita a echipelor straine cu care a jucat UTA ,fotografii cu echipa din aproape fiecare editie de campionat,colectie de ziare si reviste de sport.Sunt un nimeni si vorba unuia dintre cetateni unul care nu are nimic comun cu sportul.un habarnist Multumesc frumos.Nu am nevoie de laudele nimanui

        0
        0
        1. Informatiile pe care le aveti sunt foarte valoroase si ar trebui sa fie cuprinse in cartea dedicata aniversarii celor 75 de ani ai UTA-ei. Actualul club, SCU si Primaria – entitatile care folosesc acum numele UTA – ar trebui sa fie primii sustinatori ai unui astfel de proiect. Personal, as fi bucuros sa va pot ajuta in realizarea lui.

          0
          0
          1. Ar fi o carte document de peste 1000 de pagini. Din pacate trebuie sa ai culoare politica NU VALOARE eu nu am culoare politica Cu agramati,inculti ,hoti,mincinosi,smecheri nu stau de vorba,nu ma pun la masa.

            0
            0
        2. Uneori, politicul trebuie sa se ridice peste maruntisurile cotidiene. Pentru Arad, UTA este cel mai semnificativ simbol, iar aparitia unei carti „UTA 75” ar fi, pe de o parte, o recunoastere a acestui fapt si, pe de alta parte, o obligatie morala. Daca entitatile pe care le-am mentionat anterior nu vor face nimic pentru a sustine aparitia cartii, atunci suporterii, fiecare dintre noi, am putea s-o facem. Aceasta carte este necesara.

          0
          0
          1. Asa ar fi normal intr o tara normala.Din pacate Romania de azi nu e o tara normala.Intr o tara vecina statul ajuta si incurajeaza aparitia cartilor din orice domeniu Ei stiu ce i scris ramine
            Nu suporterii, plebea ,trebuie sa faca eforturi.Statul.

            In Arad s a jucat pentru prima oara footbal pe actualul teritoriu al Romaniei.
            Nationala Romaniei a jucat un singur meci la Arad pe un stadion care nu mai exista
            Nu mai exista dovezile.

            Pe Demolatori si cei ce au sters urmele istoriei fotbalistice a Aradului nu ii intereseaza
            Habar nu au de Istoria Aradului..
            Plebea ii alege in continuare, le cinta in struna.

            0
            0
  4. Ideea era că echipa din 61/62 a luptat onorabil pt. viitoarea performanta din 70 .!Cam multe nevricale pt.un război atât de mic Poate timpul a muscat adânc din educația unora. !

    0
    0
  5. Sunt impresionat de abnegația d-lui Meches și îl felicit. E nevoie de oameni cu migală și acuratețea ceasornicarului in munca de păstrare a tezaurului UTA Pasiunea asta e mult apreciata și chiar răsplătită in Europa. I-am reproșa duritatea stilului doctoral și implicit pretenția de profesor cu linia peste degete ! Avem pretenția că suntem între susținători și prieteni ai UTA !! Și academicienii mai greșesc dar noi simpli muritori ! In rest sănătate și victorii pt. UTA !!

    0
    0
      1. @Lucian…dar macar stii cine este domnul Ionel Meches?Banuiesc ca sigur ca da!
        O enciclopedie mai mare ca a dansului despre UTA,nu cred ca exista!
        Nu cunosc amanunte in rest.Nu inteleg negativele pe care le ia pe aici?
        In Arad,doar 2 persoane,in afara de domnul Meches mai detin artefacte UTA la nivel mare,insigne,fotografii,inscrisuri,diverse amintiri scrise si altele….
        Unul este nea Gigi Domide iar celalalt,domnul Teo Puterici,fost ciclist de performanta,maseur la Vagonul,etc….
        Ar mai fi si un statistician de exceptie,care bate de departe orice Instat:domnul Torok!
        Poate,la sarbatoarea UTA-ei,vor pune de o „amicala” si impreuna sa scoata o carte cum nu a mai vazut Aradul!Ar fi frumos!
        Mult succes!

        0
        0
  6. Sunt de acord ca trebuie sa sustinem UTA.
    UTA cea adevarata.
    Pasiunea asta nu e apreciata in Romania.
    In alte tari da.
    Nu in Romania.
    Nu sunt de acord ca niste inculti,analfabeti sau agramati sa isi bata joc de UTA.
    Din pacate lumea de azi e plina de ei.
    Unii scriu si carti.
    UTA a fost facuta de un Baron, nu de un cioban.
    Baronii cu baronii.
    Ciobanii cu ciobanii.
    Pe stadion poti urla cit vrei
    Cind scrii, trebuie sa scrii corect.
    Verba volant, scripta manent.
    Vorba zboara ,scrisul ramine.
    Si daca nu e corect ramine dovada scrisa.
    Iti arati fata, fara sa vrei.
    Eu scriu ceea ce cred ca e corect.
    Nu dau lectii.
    Nu suport bataia de joc in nici o forma
    Nu sunt nici smecher,nici mistocar.

    o societate normala nu se bazeaza nici pe smecheri ,nici pe mistocari.

    Romania de azi, e tara agramatilor,incultilor,smecherilor,hotilor,mincinosilor si mistocarilor .
    De accea suntem pe ultimile locuri in Europa
    agramatii,incultii,smecherii,hotii,mincinosii si mistocarii o duc bine in Romania.

    0
    0
    1. Domnule Meches,in principiu as fi deacord cu dvs!Dar traim intr-o perioada cand tinerii scriu cu diferite prescurtari si agramari moderne in care debordeaza litera K,si alte prescurtari,pe care noi doar le deducem!
      Nu ma pot supara nici pe cei care scriu „Peciovschi,Brosovschi,Gal,Himler,Taco(Czako),Vati,etc….Pentru noi nu este neaparat o greseala…”se da mielul”!
      Greseala impardonabila ar fi din partea dvs,sa-i pociti!Noi suntem iertati din principiu!
      Domnule Meches,ar trebui sa fiti primul intelegator,constient fiindca ITA,Flamura Rosie a avut jucatori minoritari de etnie romana,foarte rar cate un roman!
      Scriem si citim esenta subiectului!Sportarad nu este un studiu gramatical de caz!Si redactorii mai gresesc,dar asta este tastatura si nu caligrafie si gramatica!
      Nu pot sa il condamn pe un agramat ca scrie,atat cat a invatat,la probabil putina scoala,mai mult a vietii!Ma bucur ca tine cu UTA!Se exprima,dupa cum poate….
      Avand in vedere ca va stiu de ani de zile,va rog in nume personal sa incercati sa fiti mai ingaduitor si sa ne mai scrieti despre UTA,bune si rele,fara a ne critica!
      Poate ca si zevzecii astia „negri”,vor avea ce sa citeasca!Si sunt absolut convins de asta!
      Multa stima!

      0
      0
      1. Un om are un nume
        Daca si pe ala il pocim Ce sa mai zic…
        Am facut aproape 15 ani de cazetarie sportiva.
        Primul lucru a fost… jucatorii sa fie scrisi corect.
        O litera gresita intr un nume E vorba de altcineva.

        10 fotbalisti din cei peste 800 care au jucat la UTA va dau sa i scrieti Nu ii scrieti corect

        Jucatorul trebuie scris cum e in cartea de identitate ca e roman,,maghiar,,german,,evreu sau din Republica Centrafricana.
        Are un singur nume GABOR BIRO, de exemplu Asa il cheama,,nu altcumva cum ne place noua.

        Mass media trebuie sa promoveze cultura, nu incultura.sa informeze nu sa dezinformeze
        Presa trebuie sa fie model de gramatica si de scriere corecta.
        Nu e vorba de tastatura.
        E vorba de cel ce scrie

        Am scris acum ca a fost un eveniment deosebit.
        Nu o sa mai scriu
        Eu care sunt paralel cu sportul ,nu am despre ce sa scriu
        Dupa peste 1000 de articole-document scrise si publicate un fost coleg de redactie a spus ceea ce am scris.
        Trebuia sa mi spuna a doua zi si plecam din redactie
        Mi a spus o dupa zece ani
        Sa fie sanatos !

        0
        0
  7. Subscriu domnului „Giro”.
    Si daca este nevoie de sprijin pentru o enciclopedie si/ sau muzeu UTA, ma angajez sa contribui si eu personal, ca voluntar, dar si cu modestele mele posibilitati materiale.
    Desi, asa cum foarte bine se subliniaza, sprijinul si protectia acestei „comori locale” ar trebui sa vina din partea autoritatilor locale, in conditiile prezente imi permit, nu sunt destul de batran sa dau sfaturi, o mica sugestie: feriti-va de „magarusii” locali.
    Cu stima,

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button