UTA AradzTOP ARTICOLE

Falcă are și legislația de partea sa, de ce refuză să o finanțeze pe UTA precum majoritatea administraților locale din țară?





Chiar dacă Marius Stan va deveni noul manager al clubului UTA, bugetul de salarii al echipei arădene pentru sezonul 2018-2019 rămâne în aer. Sau, cel puțin la ora la care vorbim, chiar și fostul președinte al celor de la Oțelul Galați, oricâte planuri viabile ar avea pentru Campioana Provinciei, admite faptul că finanțarea are fisuri când vorbim despre fondul de salarii.

Însă, lucrurile pot fi atât de simple dacă autoritățile locale, ce se confundă cu primarul Gheorghe Falcă, ar citi și înțelege modificările făcute recent în Legea Sportului. O să facem o scurtă demonstrație bazată pe acte oficiale din Legea Sportului 69/2000 modificată:

Art. 18^1 alin. (3) din Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000 (modificat Legea nr. 90/2018)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 18^1 alin. (3) prevedea: „(3) Autoritățile administrației publice locale pot aloca sume pentru finanțarea activității potrivit alin. (1) și (2) în limita a maximum 5% din bugetul aprobat”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 18^1 alin. (3) se modifică și va avea următorul conținut:

„(3) Autoritățile administrației publice locale pot aloca sume pentru finanțarea infrastructurii și activității sportive, potrivit alin. (1) și (2), din bugetul aprobat”.

Art. 18^1 alin. (1) din Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000 (modificat Legea nr. 90/2018)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 18^1 alin. (1) prevedea:

„(1) Prin hotărâre a autorităților deliberative ale administrației publice locale se pot aloca sume din bugetul local, pentru finanțarea activității sportive a structurilor sportive care au calitatea de ordonator de credite aflate în subordinea sa, cu respectarea legislației naționale și comunitare din domeniul ajutorului de stat”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 18^1 alin. (1) se modifică și va avea următorul conținut:

„(1) Prin hotărâre a autorităților deliberative ale administrației publice locale se pot aloca sume din bugetul local pentru finanțarea activității sportive a structurilor sportive care au calitatea de ordonator de credite aflate în subordinea acestora”.

Și dacă am pomenit de Art. 18^1 alin. (1) vi-l redăm și pe acesta, modificat:

 4. Articolul 181 se modifică și va avea următorul cuprins:
   „Art. 181. –   (1) Prin hotărâre a autorităților deliberative ale administrației publice locale se pot aloca sume din bugetul local, pentru finanțarea activității sportive a structurilor sportive care au calitatea de ordonator de credite aflate în subordinea sa, cu respectarea legislației naționale și comunitare din domeniul ajutorului de stat. 
   (2) Prin hotărâre a autorităților deliberative ale administrației publice locale se pot aloca sume din bugetul local, cu respectarea legislației naționale și comunitare din domeniul ajutorului de stat, și pentru:
   a) finanțarea programelor sportive ale cluburilor sportive de drept public înființate pe raza unității administrativ-teritoriale;
   b) finanțarea programelor sportive ale cluburilor sportive de drept privat înființate pe raza unității administrativ-teritoriale, constituite ca persoane juridice fără scop patrimonial, deținătoare ale certificatului de identitate sportivă; (LA ACEST CAPITOL SE INCADREAZĂ ȘI ONG-ul SUB CARE E ORGANIZAT UTA)
   c) finanțarea programelor sportive organizate în raza unității administrativ-teritoriale de către asociațiile județene/municipiului București pe ramuri de sport, afiliate la federațiile sportive corespondente;
   d) finanțarea programelor sportive desfășurate în raza unității administrativ-teritoriale de către federațiile sportive naționale, direcțiile județene pentru sport și tineret, respectiv a municipiului București, ori inspectoratele școlare județene, respectiv a municipiului București;
   e) finanțarea programelor sportive derulate de către Comitetul Olimpic și Sportiv Român pentru înalta performanță sportivă;
   f) premierea, în condițiile legii, a performanțelor deosebite obținute la competițiile sportive interne și internaționale oficiale.

Bun, să zicem că Falcă și majoritatea din Consiliul Local chiar vor atribui și altfel decât pe baze de proiecte, unde se specifică că banii pot fi folosiți și pentru achitarea salariilor sportivilor și antrenorilor. Vă oferim în faximil partea din Legea Sportului referitoare la finanțarea activității sportive, lege publicată demult în Monitorul Oficial.

Așadar, se specifică clar că participanții la activitatea sportivă sunt și sportivii, antrenorii etc…Adică, odată alocați bani de la bugetul local inclusiv către un ONG (așa cum am demonstrat mai sus) prin ridicarea unor mâini în Consiliul Local, aceștia pot fi folosiți fără probleme inclusiv la achitarea salariilor către fotbaliști și antrenorii lor, dar și restul personalului de la echipă. Nu degeaba sunt o grămadă de exemple în țară care au înțeles „speța” și finanțează după acest model destule entități sportive, nu numai fotbalistice. Doar la Arad nu se poate și l-am întreba direct pe primarul Falcă oare de ce? Mai ales că bugetul Aradului nu va fi afectat, căci UTA nu are nevoie de bani mai mulți decât cei primiți prin proiecte, care – oricum – nu se pot cheltui în întregime (pe echipamente, deplasări, vitaminizări, achitarea chiriilor pentru bazele sportive, etc.) și se întorc la final de an înapoi, în bugetul orașului.

16 comentarii

  1. Toate cluburile au juriști. Nimeni insa nu poate interpreta și pune în practica ce scrie acolo.Ar putea fi studiu de caz la drept ! Explicația e că domina ambiguitatea și băgatul in ceata .La aceasta trebuia să răspundă Burleanu la Arad. Domnia sa s-a mulțumit cu activități festiviste și binecuvântare la Lucaci . Până și Constituția nu excelează în paragrafele clare. Și aici intilnim coada de peste. Așa că deocamdată unii maninca pestele,iar restul admira coada !!

    0
    0
  2. si pentru ca suntem o cantitate neglijabila….din pacate, nu suntem in stare sa iesim si sa-l strangem de oua.

    0
    0
    1. cantitate neglijabila. asta este adevarul din pacate. si cu toate astea v-ati dat la urs… gandire neproductiva.

      0
      0
  3. Stufos,greoi si foarte ambiguu!Traim in Romania si legile sunt facute pentru smecheri!
    Altfel nu exista explicatie pentru faptul ca unul fura un ou si il mananca puscaria si altii devalizeaza banci,paduri,fonduri,TVA-uri si altele…Si pentru multe,multe milioane de Euro,nerecuperabile niciodata,sunt dispusi sa stea un minim de timp la Bulau!Sau dispar subit prin tari exotice si asteapta cumintei ca dosarele lor sa se claseze!
    Un bun exemplu:saptamanile trecute,niste nenorociti,ca nu as putea sa-i numesc altfel(nu romi),adunau pur si simplu de pe jos prin zona 3 Insule,Zori de zi, crengi uscate de pe marginea soselei care duce prin padure spre 3 Insule!La intoarcere,erau aruncate pe jos din caruciorul cu 2 roti si 2 mesteri mari,calfe si zidari,le faceau procese verbale,sau ma rog,scriau ceva!Nu conteaza ca pana acum,firmele platite sa scoata pomii rupti dupa furtuna din toamna,au defrisat si pomi sanatosi,de te doare inima sa vezi cum arata padurea Ceala,ca si dupa caderea meteoritului in Tunguska,Siberia,dar asta nu se pune!
    Asa este si cu banii alocati pentru sport si destinatia exacta a lor!”Know how”,daca esti la zi cu legile si ai pic de bunavointa,altfel ramane Hau,Hau!
    Dar Falca este atat de combinat in niste situatii dubioase,din urma cu Arc Electronic,Paniprod,Tehnodomus,Sylcotrans,incat sufla si in iaurt!Sper sa fie prea tarziu pentru Faraonul Aradului!Doar sper!

    0
    0
  4. Poza este grăitoare, Sany Meszar e cu ochii in tavan după fluturi iar Falcă se uită in fițuica doamnei de lângă ,parca e la examen și nu știe nimic și vrea să copieze să ia notă de trecere.
    Nu trebuie să ne mirăm că nu mișcă nimic in orașul ăsta.

    0
    0
  5. Ne umileste incontinuu acest satean de la Brad , urmatoarea data a finalizarii stadionului este in decembrie 2018 . E imposibil sa fie gata in acest interval de timp ! De un an de zile nu a fost in stare sa faca Motorul , cine crede ca nu le face intentionat e un orb . Tot ce face , face cu buna stiinta , sa-i fie rusine .

    0
    0
  6. Pai mai marele priceput Proca,de ce a asociat SCU cu Primaria lui Falca?! De ce nu a adus un investitor potent? Pana la urma,Primaria a dat o gramada de bani la UTA in ultimii trei ani…si rade lumea de noi ca abia ne salvam de la retrogradare…e obligat Falca sa plateasca salariile? Pai sa caute sponsori Gradinaru,daca e manager general,nu sa vorbeasca el de Falca…sa caute sponsori Proca,daca nu-i place Martian…nu-i place Manea…nu-i plac belgienii…daca-i place sa-i ceara demisia lui Popa Ionut,sa aduca sponsori,sa faca ce vrea el pe banii lui…adica baga tu Falca banii publici in salarii de mii de euro,ca sa vina Proca sa te injure…e de noaptea mintii!

    0
    0
    1. Datorită faptului că UTA e brandul nr1 al orașului, e pe undeva și normal sa bage banii orașului, repet ai orașului, nu ai lui falcă, in brandul nr1!

      0
      0
  7. De ce oare primarul Targovistei Stan cat si consiliul judetean Dambovita, dau salarii clubului Chindia dupa legea in vigoare si FALCA ,nu poate ca, spune el, legea este interpretabila !!! Nu se vrea, asta este adevarul !!! Duceti-va la el in audienta si spunetii ca, la Targoviste, cum se poate si la Arad nu !? Sa vedeti ce spune !!!

    0
    0
  8. Răspunsul e simplu:Falcă nu se bagă că are frica sa nu fie săltat ,legea e foarte interpretabilă .La câți dușmani are e cu kk la cur. Și oricine dintre noi daca am fi primari am proceda la fel cu banii pt salarii . Cine se risca cînd dușmanii sînt cu ochii pe el (mă refer la aia din Buc. ) Stați liniștiți că nu e prost omul.ba din contra e mult mai șmecher decât aia …

    0
    0
    1. Daca legea e interpretabila si NU exclude salarizarea jucatorilor, nu are de ce sa ii fie frica. E in limita legii. Problema e ca Falca e rau intentionat

      0
      0
  9. Faceti clubul de drept public si atunci veti putea face mult mai multe . Dar nu se vrea asta asta este adevarul.

    0
    0
  10. Personal doresc ca impozitul meu ( reţinut din salar ptr. …) să fie direcţionat către dezinfectarea spitalelor , a şcolilor în paragină ( cu WC.-uri în curte) . Către reparaţia drumurilor din oraş şi din judeţ, a faţadelor clădirilor din centrul istoric al ARADULUI , ptr.înbunătăirea transportului public. După care poate să vină şi sportul.
    Stimaţi SCU, haideţi să iniţiem un referendum la nivelul oraşului în această temă. Să aflăm părerea arădenilor.

    0
    0
    1. Trebuiesc facute si dezinfectarea spitalelor a scolilor. Trebuiesc si drumuri si multe altele dar trebuie si sportul sa se dezvolte . O societate normala nu poate trai fara sport. Uita-te la tarile dezvoltate . Dupa parerea ta ar trebui sa desfiintam tot ce inseamna sport . Din bugetele locale se atribuie procentual pentru sport cultura sanatate invatamant drumuri etc. Nu crezi ca cei care au trait pe vremea lui Lae erau mai sanatosi ? Eram obligati toti sa facem sport . Era intr-o scoala un singur scutit medical restul toti faceam fotbal handbal volei baschet atletism . Si eram mult mai sanatosi decat generatia pizza si KFC. Asa ca nu ne intereseaza referendumul de care zici ca ar trebui facut . Lasa sportul sa se dezvolte in orasul nostru . Nu iti place muta-te la tara intr-un sat in care primaria nu investeste in sport .

      0
      0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button